4 must-known facts

2024-03-12
Pályáztál a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra a 2024/2025 tanévre? Cikkünkben összegyűjtöttük az idei pályázati időszak legfontosabb eredményeit. Cikkünkből megtudhatod, hányan pályáztak veled együtt, mely egyetemek csatlakoztak a programhoz és melyek voltak idén a legnépszerűbb tanulmányi területek.


2020 őszén indult a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram, melyet Magyarország Kormánya alapított azok számára, akik Európán kívüli magyar diaszpórában élnek és magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnének tanulmányokat folytatni. Az ösztöndíj célja, hogy támogassa a magyar felmenőkkel vagy kötődéssel rendelkező, diaszpórában élő fiatalok személyes, szakmai, valamint kulturális kapcsolatait Magyarországgal. Az ösztöndíjasok lehetőséget kapnak a hazai felsőoktatásban való részvételre, így Magyarországhoz, a magyar nyelvhez, valamint a magyar kultúrához való kötődésük is erősödik. De melyek voltak az idei jelentkezési időszak főbb számai?

Tudj meg többet az idei pályázati időszak legfontosabb eredményeiről!

 

A beadott pályázatok száma

A 2024/2025-as tanévre szóló pályázati körben összesen 275 jelentkező adta be pályázatát, közülük 192 fő felelt meg a formai követelményeknek.

A legnépszerűbb képzési szintek és szakok

A legtöbb pályázatot alapképzésekre nyújtották be, de népszerűek voltak a graduális (mester és egyszintű mesterképzés) és a nem diplomás képzések is. A magyar nyelvi előkészítő program mellett a legnépszerűbb képzések az angol nyelvű elérhető orvostudomány, pszichológia és nemzetközi kapcsolatok volt.

Mely országokból érkezett a legtöbb pályázó?

Az Európai Unió tagállamai, a Szerb Köztársaság és Ukrajna Kárpátalja megyéje kivételével a program a világ bármely országában élő magyar diaszpóra közösség tagjainak szól. A 2024-ben a pályázók szinte a világ minden tájáról jelentkeztek, de a jogosult pályázók közel 40%-a az amerikai kontinensről, főként az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Brazíliából érkezett.

A programban résztvevő magyarországi egyetemek száma

A 2024/2025-es tanévre szóló pályázati körben összesen 30 magyar felsőoktatási intézmény kínált képzéseket a jelentkezők számára, köztük olyan rangos egyetemek, mint a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Ha idén már jelentkeztél az ösztöndíjra, ne felejtsd el, hogy a pályázati időszak bizonyos részei még mindig tartanak. Ha már túl vagy a technikai ellenőrzésen, valamint az ajánlóleveled értékelését is megkaptad, akkor még mindig van esélyed az ösztöndíjra.

További információk a program weboldalán és Facebook oldalán érhetők el.

Érdekel, hogy mi történik a jelentkezési időszak lezárása után? Olvasd el korábbi cikkünket, melyben a jelentkezési időszak utáni időszakról írunk részletesebben: https://diasporascholarship.hu/en/news/what-happens-after-you-apply/