2024-04-09
A jelölési folyamat a végéhez közeledik ezért segítünk a következő lépés ismertetésében: a kötelező orvosi igazolás benyújtásában.


Lehet már azok között vagy, akiknél a hivatalos ellenőrzés lezajlott és a jelöltek közé kerültek, így pályázat következő szakaszába léphetsz. 2024. április 15-ig lépj be a regisztrációs felületre és töltsd fel a kötelező orvosi igazolásod.

Ha a diaszpóra ajánlóleveledet nem hagyta jóvá az illetékes magyar külképviselet, sajnos nem tudod folytatni a 2024/2025-ös tanévre szóló Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíj megpályázását. Azonban, még mindig van lehetőséged arra, hogy felvedd a kapcsolatot a választott magyar felsőoktatási intézménnyel, hogy önköltséges hallgatóként megkezdhesd a tanulmányaidat,  illetve tájékoztatnak a követelményekkel kapcsolatban.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény alapján a külföldről érkező hallgatók orvosi vizsgálatával kapcsolatban a pályázóknak fel kell tölteniük a megfelelő egészségi állapotot igazoló orvosi igazolást. Egyetlen kivétel van: az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) országának állampolgárságával rendelkező jelentkezőknek nem kell feltölteniük a dokumentumot. Végigvezetünk az alábbi lépéseken a jelentkezési felületen.

Ügyelj arra, hogy időben töltsd fel a kötelező orvosi igazolást a megadott határidőig (április 15.), különben nem folytathatod a pályázatod.

A dokumentum feltöltéséhez jelentkezz be az online rendszerbe (Jelentkezz online! – Magyar Diaszpóra Ösztöndíj), és ellenőrizd a pályázatod „Feladatok” részét, ahol megtalálod az újonnan hozzáadott „Kötelező orvosi igazolás” feladatot az alábbiakban látható módon.

 

Az orvosi igazolást és a szükséges mellékleteket közvetlenül ehhez a feladathoz töltsd fel, majd a feltöltés után válaszd a következő lehetőséget: „Feltöltöttem a kötelező orvosi igazolást„.

Az alábbiakban megtalálod az orvosi igazolás kötelező sablonját, amelyet orvosnak kell kiállítania és aláírnia: https://diasporascholarship.hu/wp-content/uploads/medical.pdf

A sablon leírja, hogy milyen mellékleteket kell benyújtani. Kérjük, olvasd el figyelmesen, és győződj meg arról, hogy az összes szükséges mellékletet feltöltötted.

Ha EU/EGT-állampolgársággal rendelkezel (beleértve a kettős állampolgárságot is), akkor nem kell feltölteni az igazolást, azonban a rendszerben továbbra is ki kell töltened az új „Kötelező orvosi igazolás” feladatot.

Ebben az esetben válaszd a „Európai uniós vagy EGT-állampolgársággal rendelkezem, ezért nem kell feltöltenem az orvosi igazolást” lehetőséget. Ilyenkor az EU vagy EGT-ország által kiállított útlevél/igazolvány másolatát kell feltölteni a rendszerbe. Ha ezt korábban nem tetted meg, akkor most kell feltöltened az Útlevél nevű feladatba.

Minden olyan dokumentumot, amelyet nem lehet angol vagy magyar nyelven beszerezni vagy bemutatni, le kell fordítani, és a fordításokat az eredeti dokumentum másolatával együtt kell benyújtani.

Sok sikert kívánunk a jelentkezésedhez, és reméljük, hogy hamarosan ösztöndíjasaink között üdvözölhetünk!