2024-02-28
Gratulálunk, hogy megtetted az első lépést Magyarország felé! Az ösztöndíj megpályázása egy bonyolultabb eljárás, amelynek során sok határidőt kell szem előtt tartanod.  Most, hogy beadtad a pályázatodat, végig vezetünk a következő mérföldköveken.


Február eleje – A kiválasztás első fordulója: technikai ellenőrzés

Röviddel a januári jelentkezési határidő után a Tempus Közalapítvány (TPF) technikai ellenőrzést végez februárban. Ekkor győződnek meg arról, hogy a pályázatodat sikeresen benyújtottad, megfelel az alapvető jogosultsági feltételeknek, és tartalmazza az összes szükséges dokumentumot. Ez a lépés kulcsfontosságú, mert csak azokat a pályázati anyagokat továbbítják az ajánlólevelek érvényességének ellenőrzésére, amelyek a technikai ellenőrzésen sikeresen szerepeltek.

Február – A kiválasztás második fordulója: A diaszpóra ajánlólevelek érvényességének ellenőrzése

A következő szakaszban az érvényes pályázatok a magyar diplomáciai képviseletekre kerülnek a diaszpóra ajánlólevelek  tartalmi ellenőrzésére. Ezen a ponton vizsgálják azt is, hogy az ajánlólevelet egy legitim magyar diaszpóra szervezet vagy magyar diplomáciai képviselet állította-e ki. Bármilyen eltérés a pályázat elutasításához vezethet.

Március -május – a kiválasztás harmadik fordulója: Az intézményi értékelés

Március közepétől az érvényes ajánlólevéllel rendelkező pályázók jelentkezési anyagát, szakmai értékelésre továbbítják a fogadó intézményeknek. Ez magában foglalja a hivatalos ellenőrzést és – amennyiben jogosultak – az intézményi felvételi vizsgákon való részvételt. Minden pályázó a benyújtott választása alapján legfeljebb két vizsgán vehet részt. A felvételi vizsga időpontja és kivitelezése intézményenként változik. A további részletekről (pl. a vizsga időpontjáról) minden pályázót közvetlenül a kiválasztott intézmény(ek) tájékoztat(nak).

Márciusban még két fontos határidőre kell figyelni:

– A  doktori képzésre jelentkezőknek a témavezetői nyilatkozatukat 2024. március 15-ig kell feltölteniük.

– Az önköltséges képzésben részt vevő, ösztöndíjjal továbbtanulni kívánó hallgatók esetében az intézményi referencialevél feltöltésének határideje 2024. március 15.

 Április – A kiválasztás negyedik fordulója: A diaszpóra motivációs levelek értékelése

Az intézményi vizsgákkal egyidejűleg a diaszpóra motivációs leveleket a Tempus Közalapítvány független szakértői értékelik. A leveleket egységes szempontrendszer alapján pontozzák, hozzájárulva az általános értékeléshez.

Fontos határidő ebben az időszakban: április 15-ig az orvosi igazolásod legyen feltöltve az online rendszerben!

Május-június – A felvételt nyert pályázók allokációja

A Tempus Közalapítvány által koordinált allokáció során figyelembe veszik a preferenciákat, az egyetemi kapacitást, a vizsgaeredményeket és a Diaszpóra Motivációs levél pontszámát. A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíj Bizottság felülvizsgálja az allokációs listát, és régiók, országok, tudományterületek vagy tanulmányi program-specifikus igények alapján prioritásokat állapíthat meg.

Június első fele – Pályázati eredmények

A pályázók június első felére kapják meg az „ösztöndíjas”, „feltételes ösztöndíjas „, „tartalékos ” vagy „elutasított” státuszt. Az értesítést e-mailben küldi a Tempus Közalapítvány, és az eredmények az online Dream Apply rendszerben is elérhetők lesznek.

További részletekért kérjük, olvasd el a pályázati felhívás 3.6. pontját. Amennyiben kérdésed lenne, keress bennünket a  email címen.

Reméljük, hogy a fenti információk hasznosak voltak, és sok sikert kívánunk a jelentkezéshez!