2023-08-09
Gratulálunk a sikeres pályázatodhoz! A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram nemcsak anyagi támogatást jelent, de minden feltételt biztosít számodra, hogy mind a tanulmányaidbani és az élet más területén is fejlődhess. Sok izgalmas lehetőség, közösségi esemény és új barátságok várnak rád. Az egyetemi képzés indulása előtti időszakban sok mindent kell még elintézned, ehhez szeretnénk segítséget nyújtani. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy mivel érdemes tervezned az utazásod előtt.


Tanév

Magyarországon az akadémiai év két szemeszterre tagolódik. A szemeszterek mindig egy regisztrációs időszakkal kezdődnek, amit a szorgalmi és vizsgaidőszak követ. Az őszi félév rendszerint szeptemberben veszi kezdetét és december közepéig tart. Ezt követően, a kéthetes téli szünet után a január végéig tartó vizsgaidőszak tart. A tavaszi szemeszter február elején indul és május közepéig tart, amelyet egy június végéig tartó, szintén egy hónapos vizsgaidőszak követ.

A tanév első pár hete a regisztrációra, kurzusfelvételre kijelölt időszak. A hallgatóknak ekkor kell felkeresniük a fogadó intézmény koordinátorait, akik átadják az alapvető információkat és segítséget nyújtanak a szükséges adminisztratív feladatokban. Ajánlott tehát az érkezést az ezt megelőző hétre időzíteni.

Az ezt követő 14-15 hetes szorgalmi időszakban kerül sor az egyetemi előadásokra és szemináriumokra. Az előadásokon adják át az oktatók az elméleti tudást, rendszerint egy prezentáció segítségével. Az előadásokra jellemző a nagy hallgatói létszám. Ezzel ellentétben a szemináriumok kisebb csoportokkal valósulnak meg, ahol a hallgatóknak lehetőségük van a gyakorlatban is alkalmazni az előadásokon elsajátított elméleti ismereteket.

Tartózkodás

Bár a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram hallgatói közül sokan rendelkeznek magyar állampolgársággal, néhányatoknak biztosan vízumra lesz szüksége ahhoz, hogy sikeresen beutazhasson Magyarországra. Mindkét esetre összegyűjtöttünk néhány hasznos információt az alábbi weboldalon, hogy segítsünk a felkészülésben

https://diasporascholarship.hu/hu/hir/vizuminformacio-uj-osztondijasoknak/

Ne feledjétek: a vízumkérelmezési folyamat időigényes, ezért érdemes mihamarabb elkezdeni!

Szállás

Az ösztöndíjas hallgatók lakhatási támogatásban is részesülnek: az ingyenes kollégiumi férőhely vagy a lakhatási hozzájárulás közül választhatnak.

A kollégiumok épülete általában, de nem minden esetben az egyetemi campuson, vagy ahhoz közel helyezkednek el. Intézménytől függően a hallgatók saját szobát is igényelhetnek, de a kollégiumokban gyakoribb, hogy több hallgató kap helyet egy szobában. A legtöbb épület fel van szerelve az alapvető, lakhatáshoz szükséges eszközökkel, funkciókkal. Ezekről minden esetben a fogadó intézmény honlapján lehet tájékozódni. A kollégiumi élet egyik fő előnye a költségtakarékosság és a közösségi lét, hogy új emberekkel ismerkedj meg és és részévé válj a pezsgő egyetemi életnek.

A lakhatási támogatás havi 40.000  forint, amely az ösztöndíj teljes időtartamára érvényes. Ezt az összeget akár privát lakás/szoba, avagy magánkollégiumi szállás bérlésére is fel lehet használni. Fontos viszont megjegyezni, hogy a nagyobb városokban – elsősorban Budapesten – ez az összeg a bérleti díj töredékét fedezi csupán. Emellett, a bérbeadók beköltözéskor a tárgyhavi lakbér mellé kauciót is kérnek, amely 1-2 havi bérleti díjnak felel meg és a kiköltözéskor jár vissza. A tartózkodási engedély kiváltásához pedig bejelentett lakcímre is szükség lesz, ezért mindenképpen hivatalos szerződést kell kötni a bérbeadóval. Ha a kollégium helyett inkább egy magánszállást szeretnél, kérj segítséget a fogadó egyetem nemzetközi irodájától, hallgatói mentorodtól, vagy nézz körbe a közösségi média csoportokban.

Helyi valuta

Magyarországon 1946 óta a forint (HUF) a hivatalos pénznem. A bankjegyek között 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 és 20.000 forintos, az érmék között 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos van használatban.

A készpénzes fizetés mellett a legtöbb helyen elfogadott a bankkártyás (Visa, Mastercard) fizetés is. A külföldről érkező hallgatók körében népszerűnek számít a Revolut, de sokszor a nagyobb magyar bankoknál is van lehetőség számlanyitásra. Mielőtt azonban ezt megtennéd, mindenképpen érdemes az illetékes honlapokon tájékozódni a feltételekről, szükséges dokumentumokról. A bankok általában hétköznap reggel 8 és délután 16 óra között vannak nyitva.

Budapesten és egyéb turisztikai központokban gyakran elfogadják az eurót is. Ennek ellenére, ajánlott ügyelni arra, hogy mindig legyen nálad a hivatalos valutából. A váltást egy bankfiókban vagy egy kisebb üzletben is lebonyolíthatod. Érdemes elkerülni a különböző automatákat a magas kezelési költség miatt.

Az éppen aktuális árfolyamról a Nemzeti Bank weboldalán tájékozódhatsz.

A Study in Hungary weboldalán elérhető költségkalkulátorral pedig könnyen kiszámolható mire mekkora összeget kell majd költened.

Egészségbiztosítás

Magyarországon a külföldi hallgatók is jogosultak ingyenesen igénybe venni a sürgősségi- és elsősegély ellátásokat. A Stipendium Hungaricum és Diaszpóra ösztöndíjas hallgatók ingyenesen részesülhetnek egészségügyi szolgáltatásokban, amelyek igénybevételéhez szükséged lesz egy egészségbiztosítási (TAJ) kártyára. Ennek igénylésében a fogadó intézmény koordinátora tud segítséget nyújtani. Az ügyintézéshez az alábbi dokumentumokra lesz szükséged:

  • Tartózkodási engedély
  • Útlevél
  • Lakcímkártya
  • Fogadó nyilatkozat (Letter of Award)
  • Ösztöndíj megállapodás
  • Hallgatói jogviszony igazolás

A fentieken túl az egyetemek további egyéb egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítanak az ösztöndíjasok számára évi 65.000 forintig terjedő értékben.

Az alapvető gyógyszereket a gyógyszertárakban tudod beszerezni. Ezek a városban több helyen, leginkább bevásárló központok, sokszor az egyetemek közelében is megtalálhatóak. A nyitvatartási idő változó,  hétköznap általában reggel 8 és este 6-7 között érhetőek el az üzletek. Ha sürgősségi egészségügyi szolgáltatásra lenne szükséged, a 112-es, ingyenesen tárcsázható telefonszámot tudod hívni.

Végül, de nem utolsó sorban, sok sikert kívánunk tanulmányaidhoz, találkozzunk Magyarországon!


Források:

stipendiumhungaricum.hu, studyinhungary.hu

Képek: Shutterstock, Unsplash