2023-07-28
Ismerd meg Zrinyi Olivért a macedóniai Szkopjéból. A Pécsi Tudományegyetem klasszikus gitár (MA) szak elvégzése után most az egyéves magyar nyelvi képzést kezdi el, hogy felkészüljön doktori tanulmányaira. Interjúnkból többet megtudhatsz művészetéről és arról, hogy a Magyarországon töltött idő hogyan befolyásolta munkásságát.


Mesélj nekünk magyar felmenőidről!

Anyai ágról vannak magyar felmenőim, akik Horvátország azon részéről származnak, amely korábban Magyarországhoz tartozott.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon tanulsz?

Azért választottam Magyarországot, mert jó lehetőségnek tűnt számomra, hogy fejlődhessek a szakmámban, és emellett megismerjem a gyökereimet, a kultúrámat és a nyelvemet.

Mik a benyomásaid a magyarországi egyetemi életről?

Először éltem külföldön, és nagyon tetszett, hogy egyedül kellett megállni a helyen, és közben a világ minden tájáról érkező embereket ismerhettem meg. Ez volt az első alkalom, hogy különböző kontinensekről származó barátokat szereztem. Az egyetemi képzés más volt, mint a hazámban, néhány dolog jobb volt, mások kevésbé, de mindent megtettem, hogy alkalmazkodjak az új környezetemhez, és megpróbáltam más szemszögből látni a dolgokat. A magyarországi élet nem volt akkora kulturális sokk, mint a nem európai diákoknak. Számomra nagyon könnyű volt alkalmazkodni, és nagyon jól éreztem magam, egy biztonságos és gondoskodó környezetben, Magyarországon.

Honnan hallottál az Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról, és miért döntöttél úgy, hogy jelentkezel rá?

Sutus Józseftől, a makedóniai magyar közösség, a Teleház elnökétől hallottam a lehetőségről. Amikor először hallottam az ösztöndíjról, már gondolkoztam azon, hogy jelentkezem a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra, de ezt az ösztöndíjat jobb lehetőségnek láttam a nyelvtanulásra.

Miért ajánlanád másoknak ezt az ösztöndíjprogramot?

Azért ajánlanám ezt a programot, mert az ösztöndíj fedezi a költségek nagy részét, jó képzéseken tanulhatsz, nemzetközi környezetben élhetsz, a világ minden tájáról érkező emberekkel találkozhatsz, megismerhetsz más országok diaszpóra ösztöndíjasait, rengeteg programon vehetsz részt, amit a szervezet ingyenesen szervez, megismerheted Magyarországot és elsajátíthatod, fejlesztheted magyar nyelvtudásod.

Miért döntöttél úgy, hogy tanulmányaid befejezése után jelentkezel a magyar nyelvtanfolyamra?

A zene tanulása nehéz dolog, ha jó akarsz lenni benne, minden idődet erre kell szánnod. Így nem sikerült olyan szinten megtanulnom a magyar nyelvet, amivel elégedett lennék. Folytatni szeretném viszont zenei tanulmányaimat, és szeretnék jelentkezni doktori képzésre, ami viszont csak magyar nyelven érhető el. Ezért döntöttem így, hogy elvégzem ezt az egy éves előkészítő tanfolyamot, ami alatt csak a nyelvtanulásra tudok majd koncentrálni.

Mi a célod a doktori képzéssel?

Az izommemóriát szeretném kutatni, különösen a hangszeres játékra vonatkozóan. Ezt követően szeretnék professzorként dolgozni.

Milyen műfajok befolyásolják, és mi táplálja művészeted?

Művészetem a jazz, a klasszikus és a népzene különböző hatásaiban gyökerezik, és a hangok egyedi fúzióját hozza létre. Az érzelmek mély szerepet játszanak az alkotói utamon, különösen a szomorúság, a melankólia és a depresszió pillanataiban, vagy amikor az élet bizonytalannak tűnik, a szerencse pedig elérhetetlennek. Ezenfelül a mások által okozott érzelmi sebek vagy az élet kihívásai táplálják művészi kifejezésmódomat, és válnak önvizsgálatom katalizátorává. Ezen túlmenően az emberi lét mélyebb aspektusaiból merítek ihletet. A halál, a szomorúság, a bánat, a szorongás és a félelem témái adják azt a palettát, amelyből kompozícióimat készítem. Sebezhetőségében és hitelességében a művészetem nem engedi, hogy a konvenciók vagy az egyetemes elfogadás igénye korlátozza. A művészet továbbra is megalkuvás nélkül őszinte marad, lelkét felfedve azok előtt, akik a mélyére ássák magukat.

Művészként az a célom, hogy valódi kapcsolatot teremtsek azok szívével, akik megnyugvást és megértést találnak alkotásaim rétegeiben.

Hogyan befolyásolta a művészetedet a Magyarországon töltött időszak?

A magyarországi élet nagy hatással volt művészetemre. Az itt töltött két év alatt jelentős változásokon mentem keresztül, amelyek hatására emberként fejlődtem. E folyamat során fájdalmat és bánatot is megtapasztaltam, ami az új zeném inspirációs forrásává vált. A szerelem és a szeretet szintén szerepet játszott az alkotásban, mivel ezen a téren is voltak keserédes pillanataim. Az a pillanat is nagy hatással volt a művészetemre, amikor elbúcsúztam minden barátomtól, akikkel két évig együtt tanultam. Tudtam, hogy eljön ez a nap, de másképp érintett, amikor mindenki elment, és csak én maradtam. Mindezek az élmények a művészetem részévé váltak.

Mi a legkedvesebb emléked a magyarországi tanulmányaidból?

Nincs egyetlen kedvenc emlékem, amit kiemelhetnék, de a Magyarországon kötött barátságokat tartom a legértékesebbnek.