2023-07-11
Annak érdekében, hogy segítsünk a magyarországi tartózkodásra történő felkészülésben összeszedtünk néhány hasznos információt a vízumkérelemmel kapcsolatban.


Mostanra már minden ösztöndíjas megkapta a hivatalos tájékoztatóját, ezért biztosak vagyunk abban, hogy mind izgatottan várjátok a közelgő magyarországi tanulmányaitokat. Bár a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram hallgatói közül sokan rendelkeznek magyar állampolgársággal, néhányatoknak biztosan vízumra lesz szüksége ahhoz, hogy sikeresen beutazhasson Magyarországra. Mindkét esetre összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, hogy segítsünk a felkészülésben. Ne feledjétek: a vízumkérelmezési folyamat időigényes, ezért érdemes mihamarabb elkezdeni!

A vízumkérelmezés megkezdéséhez a lehető leghamarabb időpontot kell foglalni az illetékes magyar konzulátuson. A vízumeljárás és a szükséges dokumentumok listája országonként eltérő lehet. Amire biztosan szükséged lesz, az az útleveled, a fogadó intézményedtől kapott fogadó levél, valamint a fogadó nyilatkozat, amelyet a Tempus Közalapítvány az online pályázati rendszeren (DreamApply) keresztül küld el. Ha feltételesen kaptad meg az ösztöndíjat, akkor miután feltöltötted a hiányzó dokumentumokat, és a fogadó intézmény jóváhagyta azokat, fogod megkapni az említett két dokumentumot, amelyeket be kell nyújtanod a vízumkérelméhez.

Fontos, hogy a szükséges ügyintézést időben elkezdd, mert a vízum kiadása akár 30 napot is igénybe vehet. Felhívjuk a figyelmed, hogy a vízumkérelmedről csak az összes szükséges dokumentum benyújtása után születhet döntés, amelyet a konzulátus kér tőled.

A vízumkérelmet a kérelmező állandó vagy ideiglenes tartózkodási helye szerinti ország, vagy a kérelmező állampolgársága szerinti ország magyar konzulátusán kell benyújtani. További információért kérjük, keresd fel a konzuli szolgálat honlapját: https://konzinfo.mfa.gov.hu/en.

A Magyarországra vízummentesen utazó országok listáját az alábbi linken találod: https://konzinfo.mfa.gov.hu/en/visa-free-travel-hungary

Egyes országok esetében a vízummentesség csak a biometrikus útlevéllel rendelkezőkre vonatkozik. További információkért kérjük, tekintsd meg a fenti linken található országlistát.

Felhívjuk figyelmed, hogy a megadott lista csak tájékoztató jellegű. Erősen ajánlott, hogy a tervezett indulás előtt kapcsolatba lépj a küldő országba akkreditált magyar nagykövetséggel, hogy megerősítést kaphass. Amennyiben vízummentes küldő országból érkezel, az ösztöndíjfelajánlásról szóló fogadó levelet és a fogadó nyilatkozatot is magaddal kell vinned.  Amennyiben családtagjaiddal kívánsz Magyarországra utazni, kérjük, vedd figyelembe, hogy a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram működési szabályzatában foglaltak szerint az ösztöndíj csak az ösztöndíjas megélhetési költségeihez járul hozzá és nem nyújt vízumot, kiegészítő juttatásokat vagy adminisztratív szolgáltatásokat az őket kísérő személyek vagy családtagjaik számára. Az ösztöndíjszerződés jogi személye kizárólag az ösztöndíjas. Az ösztöndíjról és a következő lépésekről további információkat gyakorlati útmutatónkban találsz, amelyet a következő linken érhetsz el: https://diasporascholarship.hu/wp-content/uploads/hallgatoi_guide_dfp_hu.pdf

Reméljük, hogy a magyarországi tanulmányaidra való felkészülés zökkenőmentesen és komplikációk nélkül zajlik majd. Kérjük, ha bármilyen segítségre van szükséged, forduljon hozzánk bizalommal a e-mail címen.

Hamarosan találkozunk és sikeres magyarországi tanulmányokat kívánunk!