2023-04-18
Ismerd meg az izraeli Koral Avivot, aki másodéves orvostanhallgató a budapesti Semmelweis Egyetemen. Szülei magyar felmenőkkel rendelkeznek, így már többször is járt korábban Magyarországon. A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjra azért jelentkezett, hogy Európa egyik legjobb orvosi egyetemén tanulhasson, és közben minél többet megtudhasson magyar örökségéről is.


Mesélj nekünk a magyar származásodról!

Apám Izraelben született, de a szülei magyarok, akik a második világháború alatt menekültek Magyarországról Izraelbe. Anyukám Miskolcon született és nőtt fel. 28 éves korában a barátaival Izraelbe utaztak, ahol találkozott apukámmal. Atöbbi már történelem.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon tanulsz tovább?

Többször jártam már Magyarországon, amikor az itteni rokonaimat látogattam meg. Mindig szerettem és nagyon otthon éreztem magam. Ráadásul a magyarországi oktatás az egyik legjobb Európában, ha az orvostudományról van szó, és én a lehető legjobb oktatásban akartam részesülni, hogy a lehető legjobb orvos lehessek.

Jelenleg a Semmelweis Egyetem másodéves orvostanhallgatója vagy. Mik a benyomásaid az egyetemről, és a magyarországi, budapesti életről?

Nagyon szeretem, minden megvan, amire egy hallgató vágyhat: szuper könyvtárak városszerte, sok külföldi hallgató különböző tanulmányi területekről, és rengeteg egyetemistáknak szóló program. A képzést is nagyon szeretem, az oktatás angol nyelven történik, annak ellenére, hogy Magyarországon nem az angol a hivatalos nyelv. Mindennek tetejében Budapest az egyik legszebb város, ahol valaha jártam, így mindig öröm itt lenni.

Hogyan hallottál a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról?

Az édesanyám hallott magyarországi ösztöndíjprogramokról általában az izraeli magyar közösségben és úgy döntöttem, utánakérdezek, hogy van-e olyan program, ami számomra is érdekes lehet, és akkor meséltek nekem a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjról.

Miért ajánlanád másoknak ezt a programot?

Mindenképpen ajánlanám a programot. Nagyszerű és jól átgondolt rendezvényeken vehettem részt, sok Diaszpóra ösztöndíjassal ismerkedhettem meg, így még több baráttal gazdagodtam.

A Diaszpóra Ösztöndíjprogram keretében több közösségi tevékenység érhető az ösztöndíjasok számára. Melyik programban vettél eddig részt, és melyik tetszett a legjobban?

Részt vettem az évnyitó rendezvényen, a Diaszpóra hétvégén Sátoraljaújhelyen, a skanzenlátogatással egybekötött karácsonyi vacsorán, és mindhármat nagyon szerettem. A vacsorákon remek ételek voltak. A sátoraljaújhelyi hétvége volt a második program, amin részt vettem, és ezúttal sokkal jobban éreztem magam, mivel már ismertem néhány embert, akik eljöttek a hétvégére, így jó volt velük időt tölteni, de új ösztöndíjasokkal is találkoztam. A skanzen is nagyon szép volt, és még közelebb kerülhettem magyar örökségem megismeréséhez, ami mindig is fontos volt számomra.

Hova utaznám még el Magyarországon, mit próbálnál ki legközelebb?

Őszintén szólva, szeretnék minél többet látni, mindig is szerettem volna jobban megismerni a magyar örökségemet, és megpróbálok minél több eseményen részt venni a jövőben.