2023-04-12
A legtöbb egyetem jelentkezési folyamatának része az online interjú. Most összeszedtünk neked néhány fontos szempontot, amelyeket segíthetnek az alapos felkészülésben, így nem érnek majd meglepetések a felvételi elbeszélgetés során.


A pályázat során kiválasztott fogadóintézmény hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, és tájékoztat a felvételi folyamat lépéseiről. Fontos, hogy addig is megkezdheted a felkészülést az online interjúra. Olvasd át figyelmesen a kiválasztott tanulmányi program(ok) leírását az online jelentkezési rendszerben, hogy megtudd, pontosan milyen felvételi vizsgára számíthatsz.

Az interjú előtt

Ellenőrizd az elérhetőségi adataid

Az egyetemek emailben értesíteni fognak az interjú pontos időpontjáról és helyszínéről, ezért rendszeresen ellenőrizd az email-jeid és a spam mappád is.

Amennyiben az email címed megváltozott a jelentkezés óta, kérjük, tájékoztasd az intézmény(eke)t, ahová jelentkeztél, és a Tempus Közalapítványt is, hogy frissíteni tudjuk az elérhetőségi adataid a rendszereinkben.

Ha valamilyen okból nem tudsz részt venni az interjún a tervezett időpontban, a lehető leghamarabb értesítsd az egyetemet, hogy át tudják ütemezni azt.

Nézd át a pályázati dokumentumaidat és motivációs leveled

Az interjúztató az interjú során többször hivatkozhat a motivációs leveled tartalmára, sőt előfordulhat, hogy leveled egyes részeit bővebben is ki kell majd fejtened.

Összpontosíts azokra a konkrét pontokra, amelyekre rákérdezhetnek, különösen azokra a készségekre és tulajdonságokra, amelyek megkülönböztethetnek téged a többi pályázótól, valamint azokra az okokra, amelyek alapján kiválasztottad a fogadó intézményt, és azon belül a programokat. Készülj fel konkrét válaszokkal arról, hogy miért érdekel a választott szak, mi az, ami az intézményben vonzó számodra, és mi motivált arra, hogy az adott programot válaszd.

Gondold át jövőbeli terveid. Lehet, hogy többet szeretnének tudni az egyetem elvégzése utáni szándékaidról, és arról, hogy a tanulmányi program hogyan segít majd neked ennek elérésében.

Nézd át a képzésre vonatkozó információkat

A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram pályázati rendszerében elérhetők a programok leírásai, és találhatsz elérhetőségeket az egyetemek honlapjaihoz is. Tájékozódj arról, hogyan épülnek fel az egyes képzési programok, mik a felvételi követelmények, és milyen választható szakirányok érhetők el.

Így az interjúztató láthatja az interjú során, hogy felkészült vagy, alaposan utánanéztél a képzésnek és az intézménynek. Készülj te is pár kérdéssel, mutass érdeklődést és tájékozottságot.

Tervezd meg, honnan és hogyan kapcsolódsz az online interjúra

Keress egy világos helyet, tiszta, esztétikus háttérrel. Fontos, hogy az interjú ideje alatt ne legyenek a környezetedben zavaró tényezők. Győződj meg róla, hogy a laptopod fel van töltve, a kamera és a mikrofon működik, és stabil internetkapcsolattal rendelkezel. Felkészüléskor csinálhatsz próbafelvételeket is, amelyeket visszanézve csiszolhatsz még a verbális kommunikációdon.

Öltözz ki, de nem szükséges öltönyt felvenned. Válassz olyan ruhát, amely megfelel az alkalomnak és mellette kényelmesen is érzed magad benne. Egy szép blúz vagy ing már megfelelő választás lehet az alkalomra.

Ha megvan a tökéletes helyszín és ruha, készen is állsz az interjúra!

Az interjú alatt

Az interjú napján legyél kipihent és felkészült.

Kapcsolódj be korábban

Adj magadnak elegendő időt arra, hogy berendezkedj, teszteld a kapcsolatot, és győződj meg arról, hogy a kamera- és hangbeállítások jól működnek. Próbálj meg legalább 5-10 perccel az interjú tervezett kezdési időpontja előtt online lenni, ne várakoztasd meg az interjúztatót. Ha bármilyen probléma lép fel a technológiával, lépj kapcsolatba az egyetemmel, és minél hamarabb értesítsd őket.

Legyenek nálad a jelentkezéshez küldött dokumentumaid

Előfordulhat, hogy arra kérnek, azonosítás céljából mutasd fel az útleveled, vagy kérdéseket tesznek fel motivációs leveledből, önéletrajzodból, portfóliódból. Ha ezek a dokumentumok kéznél vannak az interjú során, felkészültnek és profinak fogsz tűnni, és téged sem stresszel majd feleslegesen, ha nem tudsz rögtön válaszolni, vagy keresgetned kell valamilyen dokumentumot.

Ha valami rosszul sül el

Előfordulhat, hogy az interjúztató olyan kérdéseket tesz fel, amelyeket nem értesz vagy nem hallasz tisztán. Ne félj megkérni őt, hogy ismételje meg a kérdést. Az is teljesen rendben van, ha néhány kérdésre rosszul válaszolsz, vagy egyáltalán nem tudod rá a választ. Az egyetemek általában nem azt várják el, hogy minden kérdésre tökéletesen tudj válaszolni, hanem a gondolkodásmódod érdekli őket, hiszen az intellektuális képességeket és potenciált keresik.

Ne feledd, hogy a felvételi beszélgetés általában nem az egyetlen szempont, amelyet figyelembe vesznek, amikor arról van szó, hogy felvesznek-e téged diáknak. Ne feledd azt sem, hogy a felvételi bizottság már ellenőrizte a jelentkezési dokumentumaidat, és elég jó benyomást tettél rájuk ahhoz, hogy interjút ajánljanak neked.

Az interjú után

Miután a beszélgetés véget ért és a kamera kikapcsolt, állj meg egy pillanatra és vedd át, hogyan is ment a beszélgetés. Bármi is lett az interjú kimenetele, tekints rá tanulságként.

Ha további interjúk várnak rád, írd le a tapasztalataidat, és gondold végig, hogy melyek azok a válaszaid, amiken még lehetne javítani, módosítani, és hogy hogyan érdemes felkészülnöd a következő interjúra.

Légy türelmes. Miután végeztél az interjúval, nehéz lehet néhány napot vagy hetet várni arra, hogy visszajelzést kapj az intézménytől. A várakozás helyett ünnepelj, térj vissza az iskolai feladataidhoz, vagy készülj fel a következő interjúkra, amelyek még várnak rád.