2023-04-25
Az Európa Kulturális Fővárosa program célja idén is az, hogy Európa szerte jelentős kulturális színtereket és turisztikai célpontokat teremtsen. Idén Veszprém és a Bakony-Balaton régió viseli a címet, és épít egy új kulturális és kreatív régiót a helyi közösséggel. Látogass el te is Veszprémbe és vegyél részt a város által szervezett színes programokon!


Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 évvel ezelőtt Melina Mercouri, görög származású színésznő és kulturális miniszter kezdeményezte, és a kezdeményezés azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legfontosabb projektje. A művészetek hangjaként azt az üzenetet közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az egyes régiók kulturális tevékenységének eredménye. Veszprém és a Bakony-Balaton régió helyi kulturális termékével az európai figyelem középpontjába kerül, ezzel fejlesztve a város imázsát, növelve a helyi kreatív ipar hatékonyságát és turisztikai vonzerejét.

Veszprém egyedülálló természeti kincseivel és kulturális értékeivel Magyarország egyik legbájosabb városa. A Bakony és a Balaton-felvidék dombjai által körülvett város festői tájon fekszik, ahová egész évben érdemes ellátogatni. A régió egyik legrégebbi városrészeként több korszak történelmi jellegzetességeit őrzi. Mára Veszprém a régió legvonzóbb turisztikai célpontjai közé tartozik. A Várnegyed gyönyörű egyházi és történelmi épületei, a nyüzsgő sétálóutcái, kávézói és éttermei vagy akár a híres veszprémi állatkert minden generáció számára egyedi élményt nyújt.

A program keretében a szervezők célja, hogy Veszprémmel együttműködve egy kreatív kulturális régiót indítsanak útjára. Ezért izgalmas és színes lehetőségek széles skáláját kínálják. Az érdeklődők koncerteken, zenei és táncos rendezvényeken, kiállításokon, játékos ismeretterjesztő és gasztronómiai eseményeken vehetnek részt. Bár az Európa Kulturális Fővárosa cím 2023. december 31-én lejár, a program célkitűzése, hogy egy fenntartható bázist teremtsen egy innovatív közösségnek, illetve, hogy Veszprémet és a régiót felhelyezze a magyar és külföldi látogatók térképére.

Amellett, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program idei házigazdája, a Királynők Városa egyetemvárosként is működik. A Pannon Egyetem a közép-dunántúli régió vezető felsőoktatási intézménye. Az egyetemet 1949-ben alapították, és azóta számos bővítési szakaszon ment keresztül. Jelenleg 5 karral rendelkezik, amelyek 5 különálló kampuszon működnek, és több, mint 5000 hallgató számára kínál széles körű programokat és színvonalas kutatási lehetőséget. Programjai a mérnöki tudományoktól kezdve a médiatudományokon át a közgazdaságtanig és a különböző társadalomtudományokig szinte minden képzési területet lefednek, és minden képzési szinten közel 60 szakot kínálnak.

Magas színvonalú oktatásának és hallgatóbarát környezetének köszönhetően az egyetem egyre népszerűbb a nemzetközi diákok körében is. Jelenleg számos angol nyelvű alap-, mester- és doktori szintű képzést kínál a nemzetközi hallgató számára. Emellett, a kultúra szerelmeseinek az egyetem kulturális központja rendszeresen szervez különböző zenei rendezvényeket, kiállításokat és színdarabokat. Az egyetem számos sporteseménynek is otthont ad, mint például a Balaton Regatta evezősverseny vagy az Egyetemi Sportnapok.

Ha szeretnél te is elmerülni a magyar vidék rejtett szépségeiben, vagy érdeklődsz a veszprémi tanulmányok iránt, látogass el a Veszprém-Balaton 2023 és a Pannon Egyetem honlapjára!