2023-04-04
Magyarországon és a legtöbb európai országban tavasszal ünnepeljük az egyik legfontosabb keresztény ünnepet, a Húsvétot, mely minden évben változó időpontban van. A hagyomány szerint a tavaszi napéjegyenlőség (március 21.) utáni első teliholdat követő első vasárnapon tartjuk, mely idén április 9-re esik.


A húsvét eredete

A húsvét szó Eostre (vagy Eostrae) nevéhez fűződik, aki a tavasz és a termékenység angolszász istennője volt. A magyar „Húsvét” szó jelentését tekintve két felé bontható: “hús” és “vét”, melyben a “vét” a „venni” szó egyik formájára utal. Maga a szó a keresztény vallás legnagyobb böjti időszakának végére utal, mert a 40 napos böjt után a keresztények a Húsvét kezdetén ehetnek először húst.

Hagyományok

A húsvét számos helyi hagyománnyal is összefonódott, ilyenek például a tavasz beköszöntével, az udvarlási szokásokkal, az egészséggel és a termékenységgel kapcsolatos rítusok. A nők és a lányok ilyenkor tojásokat díszítenek, amelyeket a húsvét vasárnapján érkező férfiaknak és fiúknak adnak ajándékba. Régen a nőket a kút mellé vitték, majd egy vödör vízzel lelocsolták őket, hogy “el ne hervadjanak”. Manapság a férfiak szerencsére inkább parfümöt vagy kölnit használnak. A lányok a felfrissülésért cserébe festett tojásokat adnak, és hagyományos magyar húsvéti ételekkel és italokkal kínálják őket. A kisgyerekeknek a mitikus húsvéti nyuszi csokitojásokat hoz ajándékba.

 

Húsvéti ételek

Húsvétkor kora reggeltől kezdve az étkezőasztalok tele vannak ínycsiklandó ételekkel: házi füstölt sonkával, keményre főtt tojással, friss tormával és friss kaláccsal. A magyar konyhában szeretnek sok húst használni, így értelemszerűen a hagyományos húsvéti menü is sok húst tartalmaz. Az asztalra kerülő főétel mindig a húsvéti sonka főtt tojással. A tojást nem csak a sonkával szokták párosítani, hanem a salátástálak dísze is lehet (pl. francia salátáé). Az asztalon megtalálhatók a friss szezonális zöldségek is, mint például a paradicsom, a paprika, a zöldhagyma, a retek vagy az uborka. A legnépszerűbb húsvéti különlegesség a torma, amely fűszer és gyógynövény is egyben, és számos egészségügyi előnnyel bír. Ne felejtsük el megkóstolni a friss kalácsot sem, ami hasonlít egy édes kenyérhez, vagy egy a brióshoz és egyedi fonott formája van. Az enyhén édes tejeskalács kiemeli a sonka és a torma füstös-sós ízét, ezért a magyarok mindig ezt a hagyományos kombinációt választják.

Ha a fent említett szokások közül néhányat ki szeretnél próbálni, például a hagyományos házi kalács készítését, vagy érdekel a tojás festés és a húsvéti dekoráció készítése, akkor érdemes keresni pár DIY YouTube-videót a témában!

 

Linkek: Britannica.comWhyeaster.com, magyarország.hu – Magyar húsvéti szokások, Daily News Hungary – Traditional dishes of Easter in Hungary , Hungarian Easter recipesBudapestbylocals.com – Hungarian Easter recipes

Kép forrása: Photo by Сергей Орловский on Unsplash