2023-03-21
Ismerd meg Olgica Radevskát az észak-macedóniai Szkopjéból. A Pécsi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok mesterképzésének másodéves hallgatójaként egyetemi tanulmányai mellett fontosnak tartja, hogy minél többet megtudjon magyar felmenői kultúrájáról és nyelvéről. Szabadidejében több ösztöndíjas programon is részt vett.


Tudnál egy kicsit mesélni a magyar hátteredről?

Magyar gyökereim dédnagyapámtól, Róberttől származnak, aki Budapesten született egy grófi családban. A szerelem miatt azonban elhagyta Magyarországot, és Jugoszláviába költözött, ahol családjával élete hátralévő részét töltötte – izgalmas és romantikus történet az övé.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon tanulsz tovább?

Azért szerettem volna Magyarországon tanulni, mert úgy gondoltam, ez jó módja lehet annak, hogy kapcsolódni tudjak magyar örökségemhez. A nagymamám sokat beszélt magyar édesapjáról és az országról, de sajnos, nem beszéli túl jól a nyelvet, így ez egy jó lehetőség számomra, hogy megismerjem a nyelvet és a kultúrát, miközben továbbképzem magam. Magyarország Európa egyik legszebb országa, gazdag történelemmel, ezért is remek választás a továbbtanuláshoz.

Mik a benyomásaid az egyetemről, és a magyarországi, pécsi életről?

Szeretem a pécsi diákéletet. El vagyok ragadtatva az egyetemtől, amit választottam, és a professzoroktól, akik nagyon segítőkészek és barátságosak. Tetszik, hogy ez a város diákbarát, ahol végtelen lehetőség van a szórakozásra és az új dolgok felfedezésére. Sok új barátot ismertem meg itt, magyarokat és külföldieket egyaránt, rengeteg rendezvényt és kulturális helyszínt látogattam meg, vagy csak élveztem Pécs városának szépségét.

Hogyan hallottál a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramról?

Aktívan részt veszek az észak-macedóniai magyar közösség – „Teleház” programjain. A közösség vezetőjén keresztül hallottam erről a lehetőségről.

Miért ajánlanád másoknak ezt a programot?

Mindenkinek ajánlanám a programot, aki szeretne újra kapcsolatba kerülni a magyar gyökereivel, mert ez az ösztöndíj kiváló lehetőség arra, hogy többet megtudjunk a magyar kultúráról, gyakoroljuk vagy megtanuljuk a magyar nyelvet, számos magyarországi helyszínt meglátogassunk, és olyan emberekkel találkozzunk, akik, hasonlóan hozzám, magyar felmenőkkel rendelkeznek.

A Diaszpóra Ösztöndíjprogram keretében több közösségi tevékenység érhető az ösztöndíjasok számára. Melyik programban vettél eddig részt, és melyik tetszett a legjobban?

Több ilyen programon is részt vettem, mint például a tavaly megrendezett dunai sétahajózáson, vagy a budapesti tanévnyitó rendezvényen, a Rákóczi Szövetség által szervezett találkozón Sátoraljaújhelyen, a mohácsi Busójárás fesztiválon és a március 15-i megemlékezésre szervezett budapesti városnézésen. Nem tudom megmondani, hogy melyik rendezvény tetszett a legjobban, mert mindegyiken nagyon jól éreztem magam és új dolgokat tanultam Magyarországról.

Hova utaznám még el Magyarországon, mit próbálnál ki legközelebb?

Júliusban a tihanyi Levendula Fesztiválra szeretnék ellátogatni, illetve Veszprém városába, mert a Bakony-Balaton régióval együtt 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Szeretnék ellátogatni a Sziget Fesztiválra is, és élvezni a zenét a magyarok és a nemzetközi turisták körében.