2021-07-13
Úgy tervezed, hogy ősszel pályázol a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra? Cikkünkben segítségképp összegyűjtöttük a 2020-as első pályázati időszak legfontosabb információit, például az ösztöndíjra jelentkezők és a programhoz csatlakozó magyar egyetemek számát, valamint a legnépszerűbb tanulmányi területeket.


Tavaly ősszel indult a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram, mely az Európai Unió tagállamai, a Szerb Köztársaság és Ukrajna Kárpátalja megye kivételével a világ bármely országában élő magyar diaszpóra közösség tagjainak szól. Az ösztöndíj célja, hogy támogassa a magyar felmenőkkel vagy kötődéssel rendelkező, diaszpórában élő fiatalok személyes, szakmai, valamint kulturális kapcsolatait Magyarországgal. Az ösztöndíjasok lehetőséget kapnak a hazai felsőoktatásban való részvételre, így Magyarországhoz, a magyar nyelvhez, valamint a magyar kultúrához való kötődésük is erősödik.

Hány jelentkező adta le pályázatát?

Az első – 2021/2022-es tanévre szóló – pályázati körben összesen 158 jelentkező adta be pályázatát, közülük 122 fő dokumentálta magyar kötődését. A pályázat kitöltése mellett a jelentkezőknek rendelkeznie kellett ajánlással, valamint motivációs levéllel, melyeket független szakértők értékeltek a megadott szempontrendszer alapján.

Melyek voltak a legnépszerűbb képzési szintek és szakok?

Az intézményi felvételi eljáráson megfeleltek közül legtöbben alapképzésre és mester képzésre nyertek felvételt. A jelentkezők többsége idegen nyelvű képzést választott. Mindezek mellett a legnépszerűbb képzések között szerepeltek az orvosi (Medical and Health Science), nemzetközi kapcsolatok (Social Science), valamint a magyar nyelvű előkészítő képzések (Hungarian Preparatory Programme), melyekre a jelentkezők harmada jelentkezett.

Mely országokból érkezett a legtöbb hallgató?

Az Európai Unió tagállamai, a Szerb Köztársaság és Ukrajna Kárpátalja megye kivételével a program a világ bármely országában élő magyar diaszpóra közösség tagjainak szól. A pályázat benyújtásának feltétele a területen tevékenykedő diaszpóra szervezet vagy magyar külképviselet általi ajánlás. Az ajánlás kiállításához kapcsolódó kérdésekkel a diaszpóra szervezetekhez vagy a külképviseletekhez érdemes fordulni a pályázat benyújtását megelőző 1-2 hónapban. 2020-ban a pályázók szinte a világ minden tájáról jelentkeztek, köztük Észak-Macedóniából, Argentínából, Venezuelából, az Egyesült Királyságból és Izraelből. A megfelelt pályázók több mint 60%-a végül az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Brazíliából érkezett.

Hány magyarországi egyetem vesz részt a programban?

A 2021/2022-es tanévben összesen 28 magyar felsőoktatási intézmény kínált képzéseket a jelentkezők számára, köztük olyan rangos egyetemek, mint a Semmelweis Egyetem vagy az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem).

A programra legközelebb 2021 őszén jelentkezhetnek az érdeklődők. További információért látogass el a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram hivatalos Facebook oldalára és weboldalára.