2021-08-30
Magyarországnak kiváló infrastruktúrája és tömegközlekedési hálózata van: buszok minden településen járnak, a nagyobb városok rendelkeznek troli-, villamos, és éjszakai busz hálózattal, Budapesten pedig HÉV, metró és hajószolgáltatás is van. Ismerd meg, milyen opcióid vannak, ha a tömegközlekedést választod a magyarországi ittléted során!


Magyarországon minden városnak saját tömegközlekedési jegyrendszere van. A fővárosban a Budapest Közlekedési Központ – BKK üzemelteti a tömegközlekedést; jegyet újságárusoknál, trafikokban, állomásokon vagy jegyautomatából lehet vásárolni. Ha inkább online váltanál jegyet különböző appok, mint például a Simple app áll rendelkezésedre.

Budapesti utazástervezéshez használd a BKK Futár appot, amely folyamatosan friss információkkal szolgál az aktuális menetrendről. A vonaljegyek kizárólag egy útra szólnak, átszállás esetén több jegyet kell váltanod. Kivétel a metró, ahol egy vonaljeggyel is válthatsz a különböző metróvonalok között. Ha rendszeresen tömegközlekedéssel utazol, jobban megéri, ha havi vagy éves bérletet vásárolsz.

Vidékre vonattal vagy távolsági buszokkal juthatsz el. A távolsági buszokat a Volánbusz, a vonatokat pedig a Magyar Államvasutak – MÁV üzemelteti. A távolsági buszok esetében jegyet a buszállomáson vagy a sofőrtől vehetsz, a vonatjegyek az állomásokon vagy a MÁV appon keresztül vásárolhatóak.  Érvényes diákigazolvánnyal minden tömegközlekedési eszközön 50% kedvezménnyel utazhatsz.

Taxi

Ha taxival utaznál, kerüld el a jelöletlen autókat és az ismeretlen taxitársaságokat. Taxit rendelni telefonon vagy appon keresztül tudsz, de az utcán is leintheted. Budapesten a hivatalosan regisztrált taxik sárga színűek.

Bicikli

Magyarországon egyre több bicikliút épül, így Budapesten és vidéken is könnyen eljuthatsz bárhova bringával. Biciklit a nagyobb sportáruházakban, plázákban vásárolhatsz, de használt bicikli kereskedésben is találhatsz jó minőségű kerékpárokat. A nagyobb városokban már elérhetőek különböző közösségi kerékpárszolgáltatók, mint Budapesten a MOL Bubi vagy Szegeden a CityBike, és több magáncég is foglalkozik biciklibérbeadással.

reptéri buszjárat

A Liszt Ferenc Repülőtérről több módon juthatsz be Budapestre. A legolcsóbb megoldás, ha a tömegközlekedést választod, a 100E jelzésű reptéri buszjárattal körülbelül 30 perc alatt érsz be a városközpontba, de a reptéren számos taxi és transzferjárat is rendelkezésedre áll.