2023-05-02
Magyarország az elmúlt évtizedek alatt számos sportágban ért el kimagasló sikereket. Sportolóink többek között olimpiai aranyérmekkel is büszkélkedhetnek. A Magyar Athlétika Club 1875. május 6-án, Budapesten rendezte meg a kontinens első szabadtéri sportversenyét. Ennek a jeles alkalomnak az emlékére 2000 óta e napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.


A 19. század vége előtt Magyarországon a sportélet a német mintát követte, amely azt jelentette, hogy a mozgás célja inkább a nevelés, mintsem a versenyzés volt. Ez 1875-ben változott meg, amikor Gróf Esterházy Miksa diplomataként az Egyesült Államokban és Angliában megismerkedett a versenysport jelenségével. Ez az atlétikai irányzat fontosnak tartotta, hogy a sportolók a rendszeres edzések mellett nyilvános versenyeken is összemérhessék teljesítményüket. Esterházy annyira érdekesnek tartotta ezt a koncepciót, hogy hazatérését követően létre is hozta a Magyar Athlétikai Clubot (MAC), és egyúttal megrendezte hazánk és az öreg kontinens első nyilvános atlétika versenyét.

Ez a nap az elmúlt évek során egyre inkább a tömegsport ünnepévé nőtte ki magát, ahol különböző egyesületek igyekeznek lehetőséget biztosítani az érdeklődők – elsősorban a fiatal generációk – számára, hogy a lehető legtöbb sportágat tudják kipróbálni. Ezek a sportágválasztó rendezvények, amellett, hogy elősegíthetik az utánpótlás nevelést, igyekeznek felhívni a figyelmet az egészséges, testmozgásban gazdag életmód fontosságára.

A Magyar Sport Napja alkalmából, azok a sportolók, akik kiemelkedő eredményt értek el és példaképként szolgálhatnak az ifjúság számára, díjazásban és elismerésben is részesülnek. Ide tartoznak például az olyan olimpiai bajnok úszóklasszisok, mint Egerszegi Krisztina, Darnyi Tamás, a fiatalabb generációk közül pedig Hosszú Katinka és Milák Kristóf. A magyar szempontból szintén kiemelkedően sikeres kardvívás ikonikus képviselői Gerevich Aladár és Szilágyi Áron ugyancsak többszörös olimpiai bajnok sportolók. A hosszú listán pedig érdemes még megemlíteni azt a vízilabda válogatottat, amely 2008-ban, zsinórban harmadszorra nyerte meg az olimpiát és amelyről „A nemzet aranyai” címmel egy dokumentumfilm is készült.

forrás: https://hajduboszormeny.hu/a-nemzet-aranyai-cimu-mozifilm

Az alkalom kapcsán számos önkormányzat, közintézmény és egyesület csatlakozott az országos kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy minél többen töltsék valamilyen fizikai aktivitással a szabadidejüket. A programok az ország valamennyi településén megrendezésre kerülnek és lehetőséget nyújtanak az olyan sportágak kipróbálására, minta labdajátékok, önvédelem, atlétika. Az érdeklődőknek sok esetben akár gyalogos- és kerékpár túrákon is részt tudnak majd venni.

Jó hír, hogy több egyetemváros és felsőoktatási intézmény is izgalmas programokkal várja a hallgatókat. Veszprémben, május 6-án szombaton a Pannon Egyetem ingyenes sportolási lehetőséget biztosít a helyiek számára. Érdemes lehet tehát áttekinteni az egyetemek, önkormányzatok honlapjait és utánajárni, hol milyen sportágak lesznek elérhetőek. Erre való tekintettel bátorítanánk mindenkit, hogy ünnepelje idén a Magyar Sport Napját testmozgással!