2023-06-06
Tihany egyértelműen a Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb helye. Amellett, hogy rendkívül gazdag történelmi látnivalókban, a dombtetőn található Bencés apátságból nyílik az egyik legszebb panoráma a Magyar Tengerre. Látogass el te is Tihanyba, és merülj el a Balaton szépségeiben!


Tihany község a Tihanyi-félszigeten, Veszprém vármegyében található, Balatonfüredtől pár kilométerre. Bátran állítható, hogy Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, amely rendkívüli természeti és kulturális adottságokkal rendelkezik. A Félsziget egészének felfedezésére akár egy egész hétvégét is érdemes lehet rászánni. Azoknak, akik Tihany legismertebb látványosságaira kíváncsiak, a következő programokat ajánljuk:

Bencés apátság és apátsági múzeum

A község központjában a Bencés Apátság áll, amelyet 1055-ben I. András magyar király alapított. A kolostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél, melynek latin nyelvű szövegében magyar szavakat, kifejezéseket is használtak. Ezért a magyar nyelv legrégibb írásos emléke is. A barokk stílusban épült templom napjainkban a bencés közösségnek nyújt otthont, akik a lelkipásztori tevékenység mellett vendéglátással és kulturális programok szervezésével foglalkoznak. Az apátságban megtekinthető egy interaktív kiállítás mellett a látogatók a legszebb balatoni panorámában is gyönyörködhetnek.

Tihanyi visszhang

Tihany egyik legérdekesebb jelensége a híres visszhang, amely a XVIII. századtól kezdve, a tihanyi apátság mai épületének felépítése óta hallható. A Visszhang-dombon áll egy kőoszlop, amelyet csak echo-kőként emlegetnek. A legenda szerint, ha erre felállunk és kiáltunk egy nagyot, 2 másodperccel később már hallhatjuk is a több mint 300 méterre lévő apátság északi faláról hétszeresen visszaverődő hangunkat.

Tihanyi tájházak

A Parasztgazda Ház és a Halászcéh Ház célja a népi építkezés és életmód bemutatása. A Balaton-felvidéken és a Bakony területén a fő építőanyag a kő volt. Tihany községben a népi építkezés helyi stílust alakított ki: egyszerű vakolatlan bazalt terméskő falakat húztak fel, az ablakok keretét pedig fehérre meszelték. Ezáltal a tihanyi házak azonnal felismerhetőek és más falubeli építkezési formától megkülönböztethetőek.

Levendula ház látogatóközpont és levendulaültetvény

Magyarország első ipari célú levendulaültetvényét az 1920-as években telepítették Tihanyba Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. A vállalkozás igencsak sikeresnek bizonyult, amit az is jól bizonyít, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez elsősorban a fél-mediterrán éghajlatnak, a vulkáni alapkőzetnek és a napsütésben gazdag déli fekvésnek köszönhető. Tihanyban jelenleg több helyen is találhatók levendulaültetvények. Ezek közül a legnagyobb 7 hektáron terül el.

Tihanyi strandok

A Félszigeten több strand is található, amelyet előszeretettel vesznek igénybe a nyáron fürdőzni vágyok. A Balatonra és a vitorlás hajókra a partról is remek kilátás nyílik. A tóparti büfékben pedig elérhetőek az olyan klasszikus ételek, mint a balatoni fogas, avagy a lángos.

Látogass el te is Tihanyba és írd meg nekünk, melyik látványosság volt a kedvenced!