2023-05-30
A Hortobágy Kelet-Magyarország elsőként létrehozott és egyben legnagyobb nemzeti parkja is, az "alföldi élet" ikonikus képviselője. Területe mintegy 800 km2, hatalmas síkvidékekkel és vizes élőhelyekkel, mely az ország legnagyobb egybefüggő természetvédelmi területe.


Legelők és fenntarthatóság

A Hortobágy 1999. november 30-án az UNESCO Világörökség részévé vált. A park sokféle növény- és állatfajnak ad otthont, mivel a 19. századig sok elöntött, vizes élőhelyekkel tarkított terület volt. Később a Tisza áradásainak szabályozására vízszabályozó rendszereket hoztak létre, és az egykori vizes élőhelyek gyepterületekké alakultak át. A 20. században fenntartható földhasználati gyakorlatokat vezettek be a fajok sokféleségének megőrzése érdekében, beleértve a szürkemarhát, a racka juhot és a bivalyt. Ezek a különleges fajok nagyon ritkák az országban, ezért mindenképp nézd meg őket, ha ellátogatsz a nemzeti parkba. Mára a Hortobágyi Nemzeti Park Európa legnagyobb összefüggő gyepterülete lett.

Alföldi élet és a Kilenclyukú híd

A park szintén kihagyhatatlan látnivalója a Kilenclyukú híd, amely a Hortobágy egyik legikonikusabb építménye, és a Nemzeti Park bejárataként szolgál. A helyi történetek szerint a híd nevének eredete az egyik leghíresebb magyar betyárhoz, Rózsa Sándorhoz köthető, aki megszökött a börtönből. Szökése során 9 nő segített neki, akik a folyó két partja között lefeküdtek, hogy át tudjon kelni a folyón és meg tudjon szökni. Ha ellátogatsz a hídhoz, ne felejts el körülnézni a Pásztor Múzeumban, ahol megkóstolhatod a pásztorok hagyományos ételét, a híres slambucot.

Látogatás a Hortobágyi Madárkórházban

Ha van időd a parkot meglátogatni, ne hagyd ki a Hortobágyi Madárkórházat, amely Magyarország egyik legrégebbi kórháza, amelyet kifejezetten sérült, vagy védett, vadon élő madarak számára hoztak létre. A kórház körül található egy madárpark is, ahol tartósan sérült madarakat, például ölyveket, baglyokat és sasokat figyelhetnek meg a látogatók. Ne felejtsd el megnézni a híres magyar darut is, amely a Hortobágy címerében is megtalálható.

A Hortobágy idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját különböző rendezvényekkel és eseményekkel, többek között kiállításokkal, koncertekkel és tárlatvezetésekkel. Ha szeretnél kiszakadni a városból, és felfedeznéd Magyarország természeti csodáit, látogass el a nemzeti park honlapjára, valamint kövesd a közösségi médiafelületeiket naprakész információkért.

 

Linkek és források:

HNP.hu hortobagyinfo.hu ; dailynewshungary.com ; whc.unesco.org ; dehir.hu

Kép forrása: 

Image by wirestock on Freepik