2023-06-13
A feltalálók napja világszerte felhívja a figyelmet az innovatív ötletekre, találmányokra, technológiai újításokra különböző tudományterületeken. A feltalálókat világszerte más-más napokon ünneplik egyes országokban. Magyarországon június 13-án ünnepeljük magyar innovátorainkat.


Nobel-díjasok

A Magyar Feltalálók Napjának dátumát, június 13-át a Magyar Feltalálók Egyesülete választotta. 72 évvel ezelőtt ezen a napon szabadalmaztatta Szent-Györgyi Albert a C-vitamin tartalmú termékek előállítására szolgáló módszerét. Szent-Györgyi egyike annak a 13 feltalálónak, akit Nobel-díjjal tüntettek ki.

Tudj meg többet magyar feltalálókról, mint például:

  • Békésy György, a hallásérzékelésre és fül mechanizmusára szakosodott kutató
  • Gábor Dénes, a hologram és a 3D-s képalkotás folyamatának kidolgozója
  • Kertész Imre, író, újságíró és műfordító, az első Magyar, aki 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott

A Nobel-díjasok teljes listája ITT érhető el.

Mindennapi tárgyaink

Nobel-díjasaink mellett számos magyar találmánynak volt nagy hatása modern életünkre, mint például a golyóstoll – amelyet Bíro László talált fel, ezzel megváltoztatva az írásunkat- , a villanymozdony – amelyet Kandó Kálmán, a mai elektromos vonatok atyja talált fel- , a biztonsági gyufa – Irinyi János magyar vegyész kísérletei alapján -, és még sok más. Nézd meg a teljes listát itt!

A természet rejtélyei

A természet néhány izgalmas rejtélyére is fényt deríthetünk a tudomány megoldásaival, ilyen magyar innováció lehet a Gömböc is, mely a matematikában hozott új perspektívákat. A Gömböc egy különleges geometriai alakzat, amely vízszintes felületen mozgatva mindig visszatér eredeti, függőleges állapotú helyzetébe, azonban nincs hozzáadott alsó súlya. Az újítás segített a NASA-nak azonosítani ősi folyókat a Marson, és hozzájárult az első csillagközi aszteroida, az ‘Oumuamua’ űrhajószerű alakjának magyarázatához is. Olvass többet a Gömböcről itt!

Modern újítóink

Ne felejtsük el, hogy modern újítóink köztünk vannak, modern életünk pedig még mindig tele van számos kihívással és kérdéssel, amelyre még nem kaptunk választ. Az Alumni Network Hungary webinárium-sorozat célja az innováció népszerűsítése, az ismeretek bővítése, valamint a kutatók inspiráló történeteinek megosztása a legújabb tudományos, akadémiai és kulturális hírekről. Olvasd el meghívott előadóinkkal készült legfrissebb interjúinkat és csatlakozz az Alumni Network Hungary-hez, hogy megkapd a legfrissebb információkat a webináriumokról.

Összességében a magyar feltalálók napja remek alkalom arra, hogy emlékezzünk mennyi kérdésre adunk már választ innovatív megoldásainkkal, és hogy rájöjjünk hány modern újító él köztünk. Te is lehetsz egy közülük! Merj kérdéseket feltenni a saját területeden (még akkor is, ha korábban senki nem tette fel az adott kérdést), és próbáld meg a lehető legjobb választ adni rá. Így születnek az újítók!

Képek forrásai: