2023-10-18
A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram kivételes tanulmányi, valamint személyes fejlődési lehetőséget biztosít. Magyarországi tanulmányaid során nemzetközileg elismert végzettséget szerezhetsz a legjobb magyar felsőoktatási intézmények valamelyikénél, miközben a személyes és tanulmányi fejlődéshez nélkülözhetetlen versenyképes tudásra teszel szert.


A magyar nyelven oktatott programok széles skálájából választhatsz, amelyek a felsőoktatás minden területét lefedik, minden képzési szinten. Jelenleg 30 magyar felsőoktatási intézmény kínál képzéseket az ösztöndíjasok számára, közel 1500, többnyire angol és magyar nyelven folyó programmal. Közel 500 képzés 1-2 szemeszteres részképzéses formában is elérhető.

Ha magyar nyelven szeretnél BA/BSc tanulmányokat folytatni, de előbb fejlesztened kell a nyelvtudásod, akkor a tíz hónapos nyelvi előkészítő program megfelelő választás lesz, hisz lehetőséged nyílik arra, hogy fejleszd íráskészségedet, kommunikációs és egyéb, a továbbtanuláshoz kapcsolódó készségeidet és kompetenciáidat. A képzés 5 különböző felsőoktatási intézményben, valamit a Balassi Intézetben is elérhető. Itt általában az első félévben (szeptembertől decemberig) a hallgatók egy intenzív, heti 30 órás magyar nyelvi képzésen vesznek részt. A második félévben (januártól júniusig) szakirányuktól függően különböző tantárgyakat is hallgatnak magyarul (pl.: biológia, kémia, matematika, történelem stb.). A tanfolyam a tanév végén záróvizsgával zárul.

A magyar gyökerek felfedezésének egyik legjobb módja, ha tudományos környezetben ismerkedsz meg a magyarsággal. Számos kultúrával kapcsolatos program kínálkozik, mint például a magyarságtudományi kombinált alapképzés és a hungarológia, amelyek a magyar nyelv és irodalom professzionális szintű megismerését teszik lehetővé. A képzés a magyar, mint idegen nyelv program tapasztalataira épülő nyelvi képzést kínál, és hangsúlyozza az irodalmi és kulturális tanulmányok fontosságát.

Ha fő érdeklődési területed a bölcsésztudományokhoz kapcsolódik, akkor a néprajz, kulturális örökség és a történelem programokra való jelentkezés lehet a legjobb választás számodra. Ezek a programok – erős interdiszciplináris megközelítéssel, a kulturális és nemzetiségi tanulmányokhoz, a történelemhez, a szociológiához és az urbanisztikához kapcsolódó számos területet lefedve – lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy felkészüljenek a tudományos karrierre vagy a kulturális örökség területén kínálkozó munkalehetőségekre.

Magyarország világszerte ismert különböző pedagógiai módszereiről, gondoljunk csak a Kodály-módszerre a zenei képzésben, vagy a Pető-módszerre (konduktori képzés) a gyógypedagógiában. Ha a pedagógia területén tervezel dolgozni, nagy előnyt jelenthet, ha gyakorlati és elméleti tudásodat bővíted ezekkel, avagy beiratkozol valamely magyar egyetemre – például a Zeneakadémia Kodály Intézetébe, vagy a Semmelweis Egyetemre, amely ezeket a képzéseket kínálja.

Ha az érdeklődési köröd inkább a természettudományokhoz kapcsolódik, érdemes átböngészned a mérnöki programokat. A szőlészet és borászat BA/BSc képzés lehetővé teszi, hogy szőlészeti munkák szervezésével és irányításával foglalkozz, valamint, hogy részt vegyél a kutatási és fejlesztési tevékenységekben. Emellett, Magyarország számos kiváló intézménnyel rendelkezik műszaki és természettudományos területen. A közelmúltban Nobel-díjat nyert Krausz Ferenc például alapképzését az Eötvös Loránd Tudományegyetemen elméleti fizika BSc szakon, mesterképzését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnök MSc szakán végezte.

A hozzád legjobban illő képzés megtalálásoához böngészd át kínálatunk és az elérhető intézmények teljes listáját: https://apply.diasporascholarship.hu/courses/search/

Források:

https://apply.diasporascholarship.hu/en_GB/courses/course/11-non-degree-preparatory-course-hungarian-language?search=91235

https://apply.diasporascholarship.hu/en_GB/courses/course/1975-ma-cultural-heritage-studies?search=91237

https://uni-mate.hu/k%C3%A9pz%C3%A9s/-/content-viewer/sz%C5%91l%C3%A9sz-bor%C3%A1sz-m%C3%A9rn%C3%B6ki-alapszak/20123

https://apply.diasporascholarship.hu/hu_HU/courses/course/2038-ba-hungarian?search=91248