2023-10-24
Diaszpóra ösztöndíjasként többféle lehetőséged van, hogy elmélyítsd a magyar nyelvtudásod és jobban megismerd a magyar kultúrát és szokásokat. Ebben a cikkben a magyar nyelvi előkészítő programokról és Magyar Nyelvi Kiválósági Díjról tudhatsz meg többet.


A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram kiemelt célja, hogy a programban résztvevő ösztöndíjasok magyar nyelvtudását elmélyítse, a magyar kultúrához való kötődését erősítse. Az egy éves magyar nyelvi előkészítő képzéssel biztosítjuk számodra azt, hogy ha még nem beszélsz magyarul, de szívesen tanulnál magyar nyelvű képzésen, az ehhez szükséges nyelvtudást megszerezhesd.

Ez az előkészítő év az ösztöndíj program keretében érhető el mindazon magyar származású érdeklődőknek, akik még nem beszélik a nyelvet, vagy csak alapfokú tudással rendelkeznek. Ugyan az ösztöndíj pályázásának nem feltétele a magyar nyelvtudás és a legtöbb egyetemi képzés angol nyelven is elérhető, de ha szeretnél magyar nyelven továbbtanulni, diplomát szerezni, és még nem beszéled a nyelvet, akkor az előkészítő program ebben segít.

A kurzus folyamán megalapozod a tanulmányaidhoz szükséges tudást különböző szakterületek szókincseinek elsajátításával. Ha később magyar nyelvű képzési szakon tanulsz tovább, a Magyar mint idegen nyelv és kultúra kurzuson a részvételed opcionális, és nem szükséges középfokú nyelvvizsgát tenned a program végeztével.

A tavalyi pályázati fordulóban a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Ösztöndíjprogram mellett 5 felsőoktatási intézmény hirdetett meg előkészítő programot, úgy, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Wesley János Lelkészképző Főiskola. Ha a képzést sikeres elvégzed, ezt követően felvételizhetsz magyar nyelvű teljes képzésre a program keretében.

Ha azonban úgy döntesz, hogy angol nyelvű képzésre jelentkezel, a tanulmányod teljes ideje alatt Magyar mint idegen nyelv és kultúra kurzuson kell részt venned, továbbá legkésőbb az oklevélszerzést követő egy éven belül középfokú magyar nyelvvizsgát kell szerezned. A fogadó intézmények abban segítenek, hogy a nyelvi szintedhez megfelelő képzést biztosítanak és sikeres nyelvvizsgát tehess.

Ha a tanulmányaidat kiválóan végzed, évente egy alkalommal lehetőséged van arra, hogy Magyar Nyelvi Kiválósági Díjban részesülj és mindazokkal megismerkedhess, akik hozzád hasonlóan sikeres teljesítményt értek el a magyarországi tartózkodásuk folyamán. A meghirdetést és a kiválasztási folyamatot a felsőoktatási intézmények végzik, az oklevelek átadására pedig a Tempus Közalapítvány által szervezett díjátadón kerül sor. A Magyar Nyelvi Kiválósági Díjat nyert ösztöndíjasok a díj megnyerésével egy havi megemelt ösztöndíjra jogosultak.

Reméljük ezzel meghoztuk a kedved a nyelvtanuláshoz és később akár, mint díjazott is találkozhatunk veled. Jó tanulást és készülődést!