Allan Bugyi

2022-11-29
Allan Bugyi a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tanul matematikát. Bár São Paolóban született és nőtt fel, Magyarország nem volt ismeretlen számára, hiszen nagyapja sokat mesélt neki a magyar kultúráról és nyelvről.


Tudnál egy kicsit mesélni a magyar hátteredről?

A dédnagyapám az első világháborúban rádiótávíróként vett részt és a háború után döntöttek az emigrálás mellett. Az eredeti terv szerint a család Argentínában telepedett volna le, de a hosszú hajóútban elfáradtak, mert a dédnagymamám már terhesen vágott neki az utazásnak. Így Brazíliánál leszálltak a hajóról és São Paoloban telepedtek le.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon szeretnél tanulni?

Mindig is el akartam Magyarországra látogatni, mert a dédapám ott született és mindig szenvedéllyel mesélt róla. Még otthon, Brazíliában kezdtem el tanulni a magyar nyelvet, de Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Curitibában (Paraná) is kínált akkoriban ingyenes online tanfolyamokat. Tanultam a nyelvet és készültem a magyar állampolgársági vizsgára, amikor a Diaszpóra Felsőoktatási Program elindult.

Honnan hallottál az ösztöndíj lehetőségről?

Láttam egy posztot a Facebookon Magyarország São Paulo-i Konzulátusától. Abban az időben az állampolgársági megszerzése miatt elkezdtem követni az összes brazíliai konzulátust és a nagykövetséget, mert minél többet szerettem volna tudni Magyarországról.

Kinek és miért ajánlanád az ösztöndíj programot?

Legfőképp azoknak ajánlom, akik szeretnének Magyarországra jönni a magyar származásuk miatt, de nem tudják, hogyan, vagy nem tehetik meg anyagilag, hogy ide utazzanak. A leszármazottaknak az ösztöndíj egy sokkal könnyebb út, hogy visszatérjenek arra a földre, ahonnan az őseik származnak. Egyébként több éves felkészülés, némi szerencse és anyagi vagy szakmai stabilitás kellene hozzá, ami nem mindenkinek elérhető.

Allan Bugyi 2

Mik voltak az első benyomásaid?

A kezdeti benyomásaim többnyire az egyetemi közegből vannak. Eleinte minden sokkolt: az oktatási rendszer nagyon más, és az is, ahogy az emberek egymással együttműködnek. Időre van szükség, mire megértjük, mit várnak el tőlünk.

Közel egy évet töltöttem Pécsett. Fizikát tanultam alapszakon. Pécs, egy gyönyörű város és nagyon szép. Nagyon nyugodt és barátságos a légkör ott. Mindig vannak hangulatos programok, mint például a fények fesztiválja, a karácsonyi vásár a főtéren, vagy egyszerűen csak egy városnézés a TV-torony és a szép történelmi épületek meglátogatása.

Most Budapesten élek és a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulok. Tetszik, hogy az  egyetemnek jól strukturált képzési programjai és érthető  tananyaga van. Gyönyörű ez a város, nagyon szeretek itt lenni.

Örülnék, ha a tanulás mellett több időt tölthetnék Magyarország felfedezésével és az emberek megismerésével. Az a tapasztalatom, hogy a magyarok tudnak melegszívűek lenni, saját útjukat járják, fontos számukra a családi kötelék, és a hagyományok. Ezeréves történelmük a Kárpát-medencében hódításról és ellenállásról mesél, a honfoglalástól az Árpádok korán át egészen máig. A nagy múltú ország védi a családi elveket, keresi a világban szétszóródott leszármazottakat, támogatja a keresztény embereket, és gyönyörű kultúrája van. Az ételük finom, és végül, de nem utolsó sorban egyedi és gyönyörű nyelvük van.