2023-05-11
A Budapest100 egy építészeti és kulturális fesztivál, ahol a fővárost lakóházainak történetein keresztül fedezhetjük fel. A programsorozat idei témája a 150 éve történt városegyesítés.


2011 óta minden év tavaszán a nemzetközileg is elismert programsorozat Budapest százéves épületeit ünnepli szakmai programokkal és a nyitott házak hétvégéjével. A Budapest100 egy olyan közösségi és kulturális rendezvény, ahol a látogatók épületbejárásokon, interaktív közösségi programokon, kiállításokon és koncerteken vehetnek részt, beszélgethetnek a lakókkal és az önkéntesekkel. Az események ingyenesek, és a legtöbb előzetes jelentkezés nélkül látogatható.

Pest, Buda és Óbuda egyesítése

A Budapest100 egy-egy tematika mentén mutatja be a főváros százéves házait. Idén a városegyesítése 150. évfordulója alkalmából rendhagyó módon 150 éves házakat lehet meglátogatni. Az évforduló kapcsán a programsorozat bemutatja milyen volt a város másfél évszázaddal ezelőtt, hogyan fejlődött azóta, és milyen jövő áll előtte.

Itt találod a bejárható épületek listáját.

Bár a fővárosban járva ókori és középkori romokat is találni, Budapest hivatalosan csak 1873 óta létezik. A Duna mentén három város volt: Pest, Buda és Óbuda. Egyesítésüket követően megindult a főváros modernizációja, amely során ma is használt utak, közlekedési vonalak és épületek születtek. Ha kedved támad sétálni egyet a Városligetbe, aztán a Hősök teréről elmetróznál a Kisföldalattin, majd az Operában megnéznél egy előadást, mind a 150 éve megkezdett urbanizáció vívmányaival találkoznál.

Ezen a hétvégén húzz fel egy kényelmes cipőt, és fedezd fel Budapest egyesítésének évében épített házak történetét, és a ma ott élő lakókat. Hiszen a város szellemét a házak őrzik, a történeteket pedig a lakók tudják továbbadni.

Forrás: https://budapest100.hu/

Fotó @KÉK | Budapest100