2023-06-27
Ismerd meg Mariana Gusmo Nogueira Kertesz Rathot a brazíliai São Paulóból. Mariana a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok szakán tanul részképzéses formában. Mariana azért élvezi a Magyarországon töltött időt, mert nemzetközi környezetben fejlődhet szakmailag, miközben magyar gyökereit is felfedezheti. Ezért már az első félév befejezése után úgy döntött, hogy átjelentkezik teljes idejű képzésre, hogy itt fejezhesse be tanulmányait.


Mesélj nekünk magyar felmenőidről!

Apai ágon a nagyszüleim a második világháború idején emigráltak Magyarországról, és Brazíliában leltek új otthonra. Az édesapám a helyi magyar közösségben nőtt fel, így a családunk életének szerves részévé váltak a magyar hagyományok és gyakran látogatjuk a magyarországi rokonokat is.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon tanulsz?

A nagymamám nagy példakép volt az életemben, ezért szerettem volna többet megtudni arról, honnan jött, hogy mélyebb szinten kapcsolódhassunk egymáshoz. Sajnos ő már elhunyt, mielőtt Magyarországra érkeztem volna, de a családom folyamatosan biztatott, hogy ne hagyjak ki egy ilyen nagyszerű lehetőséget.

Honnan hallottál az Diaszpóra Felsőoktatási  Ösztöndíjprogramról?

A nagynéném, Magdalena aktív tagja a helyi magyar közösségnek São Paulo-ban, és ő mesélt nekem erről a lehetőségről.

És miért döntöttél a részképzés mellett?

Azt hiszem, először azért döntöttem így, mert, alábecsültem, milyen nagyszerű lesz az itt töltött időm. Az első szemeszter végére már biztos voltam abban, hogy a teljes képzést itt szeretném elvégezni. Magyarország csodálatos ország.. Találkoztam családtagokkal, többet megtudhattam az őseimről, és magyarul iskönnyebben tanulok, mint ahogy azt eredetileg gondoltam.

Miért ajánlanád másoknak ezt az ösztöndíjprogramot?

Mert ez egy remek lehetőség az önfejlesztésre az élet minden területén, legyen az oktatás, szakma, család, vagy akár barátok.

Nem könnyű olyan ösztöndíjat találni, ami ennyi mindent ajánl, mint a Diaszpóra Felsőoktatási  Ösztöndíjprogram – tandíjmentesség, havi ösztöndíj, utazási és szállási támogatás, rendezvények és kirándulások az országban és alkalomadtán az ország határain túl is. Nem is beszélve a támogatásról, amit a mentorainktól és koordinátorainktól kapunk, a nagyszerű emberekkel való kapcsolatépítésről és a lehetőségről, hogy jobban megismerjük a múltunkat és éshogy erősebb kapcsolatokat építsünk ki a családunkkal.

Mik a benyomásaid a magyarországi egyetemi életről?

Nagyon jól érzem magam az egyetemen. . Nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatóként úgy gondolom, hogy a lehető legjobb helyen vagyok, mivel az összes osztálytársam és kollégiumi szobatársam más-más nemzetiségű. A nap 24 órájában nemzetközi környezetben vagyok, így ez egy folyamatos tanulási tapasztalat, ami szerintem jobb szakemberré fog tenni ahhoz képest, mintha Brazíliában tanulnék hasonló háttérrel rendelkező emberekkel.

Mi a következő helyszín, ahova szeretnél ellátogatni?

Szeretném felfedezni Erdélyt a Diaszpóra közösséggel, és ellátogatni Kalocsára, hogy többet megtudhassunk a kalocsai hímzésről.

 

Fotók @Mariana Gusmo Nogueira Kertesz Rath


A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramban elérhető teljes és részképzéses ösztöndíj, minden képzési szinten. A részképzés időtartama egy vagy két szemeszter (5 vagy 10 hónap), amely a hallgatónak a küldő felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányainak részét képezi.

A programról, a jogosultságról és a jelentkezési folyamatról bővebben ide kattintva tájékozódhatsz.