2023-10-30
A 2024/2025-ös tanévre november 6-án indul a jelentkezés. A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram számos juttatással - tandíjmentes oktatással, egészségbiztosítással, megélhetési támogatással, utazási- és lakhatási támogatással segíti azokat a magyar diaszpórában élő hallgatókat, akik a magyarországi felsőoktatás képzéseire jelentkeznek. Nézd meg mit jelentenek pontosan ezek a juttatások! Kövesd a programmal kapcsolatos híreket holnapunkon és az Ösztöndíjprogram Facebook oldalán!


Tandíjmentes oktatás 

A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot Magyarország Kormánya alapította azok számára, akik az Európán kívüli magyar diaszpórában élnek és magyarországi felsőoktatási intézményben kívánnak tanulmányokat folytatni annak érdekében, hogy erősítsék személyes, szakmai, valamint kulturális kapcsolataikat Magyarországgal. Ösztöndíjasként mentességet kapsz az oktatás költségének megtérítése alól, így teljességgel a tanulmányi előmeneteledre koncentrálhatsz.

Egészségbiztosítás

Az ösztöndíj évi maximum 65 000 Ft/fő (kb. 178 USA dollár) összegű egészségügyi szolgáltatást fedez. (A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény alapján.)

Megélhetési támogatás (külön kérelemre)

– végzettség szerzésére nem irányuló képzéseken (magyar nyelvi előkészítő képzésen és szakirányú továbbképzésen), valamint alap-, mester- és osztatlan mesterképzésben: havi 43 700 Ft (kb. 119 USA dollár) összegű ösztöndíj, évi 12 hónapon át.

– doktori képzésben: a hatályos magyar jogszabályok szerint, a havi ösztöndíj összege 140 000 Ft (kb. 383 USA dollár) a tanulmányok első felében (első 4 félév) és 180 000 Ft (kb. 493 USA dollár) a tanulmányok második felében (második 4 félév), évi 12 hónapon át, a tanulmányok befejezésééig.

Utazási támogatás (külön kérelemre)

Az ösztöndíj tartalmaz továbbá egy utazási elemet, mely alapján Budapest és az ösztöndíjas lakóhelye között (8 000 – 19 999 km távolságban) egyszeri alkalommal 330 000 Ft (kb. 904 USA dollár) utazási átalányt biztosít külön kérelemre.

Lakhatási támogatás (külön kérelemre)

Ingyenes kollégiumi elhelyezés vagy havi 40 000 Ft (kb. 109 USA dollár) lakhatási támogatás az ösztöndíjas időszak teljes idejére. Ha nem kollégiumban laksz, a havi 40 000 Ft hozzájárulást képez a lakásbérleti költségekhez, azonban ez az összeg – különösen a fővárosban – nem fedezi a lakhatási költségeket.

Fontos, hogy ezek a juttatások nem fedezik a megélhetés teljes költségét. Ha ösztöndíjas leszel, saját anyagi forrásra is szükséged lesz ahhoz, hogy az összes költséged fedezni tudd.

A jelentkezéssel kapcsolatos részleteket ITT találod a honlapon.

További részletes információért olvasd el a PÁLYÁZATI FELHÍVÁST és a JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓT!

Ha kérdésed van a jelentkezési folyamattal kapcsolatban, az alábbi e-mail címen keress minket: .

*A cikkekben használt HUF/USD árfolyam 2023. október 19-i árfolyam.