2022-08-30
Magyarországon számos rangos egyetem található, ahol fejlesztheted képességeidet és bővítheted tudásodat. Még akkor is, ha ezek közül az intézmények közül valamelyikben tanulsz, a magyar egyetemekről szóló sorozatunk segít még többet felfedezni. Ebben a részben a Dunaújvárosi, az ország egyik modern, műszaki egyeteméről olvashatsz bővebben.


Dunaújváros, az ország egyik ipari központja

A Dunaújvárosi Egyetem Magyarország egyik legfiatalabb és dinamikusan fejlődő városában, Dunaújvárosban található. A város elsősorban a Dunai Vasművekhez kapcsolódóan jött létre és itt épült ki az ország legnagyobb és legjelentősebb kohászati-mechanikai komplexuma. A város mindössze 50 km-re fekszik, a Paksi Atomerőmű székhelyétől.

Dunaújváros Budapesttől mindössze 65 km-re fekszik, különleges földrajzi fekvésének köszönhetően számos gazdasági és kulturális értékkel, valamint kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkezik. A Duna partjához közel lévő hangulatos várost több kisebb zöld terület veszi körül, amely lehetőséget nyújt a pihenésre és tanulásra egyaránt. Az egyetemi hallgatók kulturális programokkal és pezsgő ifjúsági élettel találkozhatnak, mint például a Bartók Kamaraszínház, illetve különböző klub és zenei fesztivál – mint például a DUDIK és a Rockmaraton – várja a fiatalokat. A várost a Nemzet Sportvárosa címre is jelölték, mivel számos sportolási lehetőséget biztosít, például kézilabdát, vízilabdát és jégkorongot.

 

A Dunaújvárosi Egyetem (DUE)

A DUE a város egyetlen felsőoktatási intézménye, amely gyakorlatorientált, magas szintű képzést nyújt a műszaki, mérnöktanárképzés területén. Az egyetem elődjét, a Kohászati- és Gépipari Technikumot 1953-ban alapították a térség nehézipari dolgozóinak képzésére. A Dunaújvárosi Egyetem az évek során több fejlesztés után 2016-ban érte el jelenlegi állapotát és mára három intézménnyel és egy Tanárképző Központtal rendelkezik.

Az egyetem több mint 2000 hallgatója számára az alap és mesterszintű képzések széles skáláját kínálja a műszaki tudományok, az informatika és a társadalomtudományok területén, melyek közül a legismertebb a gépész – és anyagtudományi mérnöki, közgazdaságtani és kommunikáció és médiatudományi képzések.

Az egyetem szoros kapcsolatot ápol a régióban működő nagyvállalatokkal, amelyek a legtöbb képzési területen gyakornoki lehetőséget biztosítanak. Ilyen például a Paksi Atomerőművel való együttműködés, amely Magyarország egyetlen atomerőműveként az atomenergia iránt érdeklődőknek ad szakmai betekintést

A magas színvonalú oktatásnak, az ösztöndíjlehetőségek széles skálájának és a barátságos hallgatói miliőnek köszönhetően az egyetem egyre népszerűbb a nemzetközi hallgatók körében is. A világ több, mint 35 országából érkeznek ide a tanulni vágyók, akik 6 alap -, és 2 angol nyelvű mesterképzés közül válaszhatnak. Ezek közé tartozik a legismertebb gépészmérnöki szak, amely alap és mesterképzésként is elérhető, illetve a műszaki menedzsment és üzleti adminisztráció alapképzés, a mérnöktanári mesterképzés.

Egyetemi élet

A város központjában található kampuszkiváló környezet a tanuláshoz és kutatáshoz: több, nagy előadóterem áll rendelkezésre a legmodernebb tanulási eszközökkel, jól felszerelt laboratóriumokkal és egy lenyűgöző, regionális könyvtárral. A főépület előtt egy park található benne egy kisebb tóval és szökőkúttal a közelben pedig a nemrég felújítottkollégiumok helyezkednek el. Az egyetem a tanév során többféle kulturális és közösségi programot kínál a nemzetközi hallgatók számára, többek között ismerkedő, nemzetközi esteket és különböző tanulmányi területekhez kapcsolódó versenyeket. A Nemzetközi Iroda rendszeresen szervez egynapos kirándulásokat nemcsak Dunaújváros környékén, hanem országszerte, ahol a nemzetközi hallgatóknak lehetőségük nyílik Magyarország más régióinak megismerésére is.

 

A Dunaújvárosi Egyetem folyamatos fejlesztésének és gyakorlatorientált oktatásának köszönhetően jó választás mindazok számára, akik Magyarország közepén szeretnének szakmai tudásukat bővíteni.

Ha szeretnél több információt kapni az egyetemről és nemzetközi programjairól, látogass el az egyetem hivatalos honlapjára itt.