2022-08-02
Gratulálunk a sikeres pályázatodhoz! Az ösztöndíjjal egyben egy lehetőséget is nyertél: magas minőségű európai végzettséget szerezhetsz egy kulturális hagyományokban gazdag országban az Európai Unió központjában. Mielőtt belevágnál a kalandba, összeszedtünk néhány fontos információt, amelyek hasznosak lehetnek a Magyarországra vezető utad megtervezéséhez.


Gratulálunk a sikeres pályázatodhoz! Az ösztöndíjjal egyben egy lehetőséget is nyertél: magas minőségű európai végzettséget szerezhetsz egy kulturális hagyományokban gazdag országban az Európai Unió központjában. Mielőtt belevágnál a kalandba, összeszedtünk néhány fontos információt, amelyek hasznosak lehetnek a Magyarországra vezető utad megtervezéséhez.

Tanév

Magyarországon az akadémiai év két szemeszterre tagolódik, amely szorgalmi és vizsgaidőszakból áll. Az őszi félév rendszerint szeptemberben veszi kezdetét és december közepéig tart. Ezután, a kéthetes téli szünetet követi a január végéig tartó vizsgaidőszak. A tavaszi szemeszter február elején indul és május közepéig tart, amelyet egy június végéig tartó, szintén egy hónapos vizsgaidőszak követ.

A tanév első pár hete általában a regisztrációra, kurzusfelvételre kijelölt időszak. A hallgatóknak ekkor kell felkeresniük a fogadó intézmény koordinátorait, akik átadják az alapvető információkat és segítséget nyújtanak a szükséges adminisztratív feladatokban. Ajánlott tehát az érkezést az ezt megelőző hétre időzíteni.

Az ezt követő 14-15 hetes szorgalmi időszakban kerül sor az egyetemi előadásokra és szemináriumokra. Az előadásokon adják át az oktatók az elméleti tudást, rendszerint egy prezentáció segítségével. Az előadásokra jellemző a nagy hallgatói létszám. Ezzel ellentétben a szemináriumok kisebb csoportokkal valósulnak meg, ahol a hallgatóknak lehetőségük van a gyakorlatban is alkalmazni az előadásokon elsajátított ismereteket.

Tartózkodás

Attól függően, hogy melyik országból érkezel, előfordulhat, hogy vízumra lesz szükséged a Magyarországra történő legális belépéshez és engedélyre a hosszabb időtartamú tartózkodáshoz.

Az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal beutazhatnak Magyarországra. Ahhoz, hogy 90 napot meghaladó ideig itt tartózkodhassanak, érvényes jogviszonnyal kell rendelkezniük valamely oktatási intézményben. A jogviszonyigazolást, az érvényes úti okmányt és/vagy személyes iratokat a belépéstől számított legkésőbb 93 napon belül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékes igazgatóságához kell eljuttatni.

Harmadik országok (azaz EU-n és EGT-n kívüli államok) állampolgárai Magyarország területére érvényes vízummal léphetnek be. A vízumkérelmet a kérelmező állandó, avagy ideiglenes lakcíme szerinti országban működő magyar képviseleten kell benyújtani. A kérelem benyújtása előtt érdemes ellenőrizni az illetékes Konzulátus honlapján, rendelkezik-e a küldő állam bilaterális megállapodással, amely helyettesítheti a vízumot. Ezt követően, ahhoz, hogy a kérelmező 90 napot meghaladó ideig Magyarországon tartózkodhasson, szintén érvényes jogviszonnyal kell rendelkeznie valamely oktatási intézményben, amellyel kiválthatja tanulmánya teljes időtartama alatt érvényes tartózkodási engedélyét.

Szállás

Az ösztöndíjas hallgatók lakhatási támogatásban is részesülnek: az ingyenes kollégiumi férőhely vagy a lakhatási hozzájárulás közül választhatnak.

A kollégiumok épülete általában, de nem minden esetben az egyetemi campuson, vagy ahhoz közel helyezkednek el. Intézménytől függően a hallgatók saját szobát is igényelhetnek, de a kollégiumokban gyakoribb, hogy több hallgató kap helyet egy szobában. A legtöbb épület fel van szerelve az alapvető, lakhatáshoz szükséges eszközökkel, funkciókkal. Ezekről minden esetben a fogadó intézmény honlapján lehet tájékozódni. A kollégiumi élet egyik fő előnye a költségtakarékosság, illetve a lehetőség, hogy hamar új embereket ismerj meg és részévé válj a pezsgő egyetemi életnek.

A lakhatási hozzájárulás havi 40.000 HUF, amely az ösztöndíj teljes időtartamára érvényes. Ezt az összeget akár privát lakás/szoba, avagy magánkollégiumi szállás bérlésére is fel lehet használni. Fontos viszont megjegyezni, hogy a nagyobb városokban – elsősorban Budapesten – ez az összeg a bérleti díj töredékét fedezi csupán. Emellett, a bérbeadók beköltözéskor a tárgyhavi lakbér mellé kauciót is kérnek, amely 1-2 havi bérleti díjnak felel meg és a kiköltözéskor jár vissza. A tartózkodási engedély kiváltásához pedig bejelentett lakcímre is szükség lesz, ezért mindenképpen hivatalos szerződést kell kötni a bérbeadóval. Ha a kollégium helyett inkább egy privát szállást szeretnél, kérj segítséget a fogadó egyetem nemzetközi irodájától, hallgatói mentorodtól, vagy nézz körbe a Facebook csoportokban.

Helyi valuta

Magyarországon 1946 óta a forint (HUF) a hivatalos pénznem. A bankjegyek között 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 és 20.000 forintos, az érmék között 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos van használatban.

A készpénzes fizetés mellett a legtöbb helyen elfogadott a bankkártyás (Visa, Mastercard) fizetés is. A külföldről érkező hallgatók körében népszerűnek számít a Revolut, de sokszor a nagyobb magyar bankoknál is van lehetőség számlanyitásra. Mielőtt azonban ezt megtennéd, mindenképpen érdemes az illetékes honlapokon tájékozódni a feltételekről, szükséges dokumentumokról. A bankok általában hétköznap reggel 8:00 és délután 16:00 között vannak nyitva.

Budapesten és egyéb turisztikai központokban gyakran elfogadják az eurot is. Ennek ellenére, ajánlott ügyelni arra, hogy mindig legyen nálad a hivatalos valutából. A váltást egy bankfiókban vagy egy kisebb üzletben is lebonyolíthatod. Érdemes elkerülni a különböző automatákat a magas kezelési költség miatt.

Az éppen aktuális árfolyamról a Nemzeti Bank weboldalán tájékozódhatsz.

A Study in Hungary weboldalán elérhető költségkalkulátorral pedig könnyen kiszámolható mire mekkora összeget kell majd költened.

Egészségbiztosítás

Magyarországon a külföldi hallgatók is jogosultak ingyenesen igénybe venni a sürgősségi- és elsősegély ellátásokat. A Stipendium Hungaricum és Diaszpóra ösztöndíjas hallgatók ingyenesen részesülhetnek egészségügyi szolgáltatásokban, amelyek igénybevételéhez szükséged lesz egy egészségbiztosítási (TAJ) kártyára. Ennek igénylésében a fogadó intézmény koordinátora tud segítséget nyújtani. Az ügyintézéshez az alábbi dokumentumokra lesz szükséged:

– Tartózkodási engedély

– Útlevél

– Lakcímkártya

– Fogadó nyilatkozat (Letter of Award)

– Ösztöndíj megállapodás

– Hallgatói jogviszony igazolás

A fentieken túl az egyetemek további egyéb egészségügyi szolgáltatásokat is biztosítanak az ösztöndíjasok számára évi 65.000 forintig terjedő értékben.

Az alapvető gyógyszereket a gyógyszertárakban tudod beszerezni. Ezek a városban több helyen, leginkább plázák, sokszor az egyetemek közelében is megtalálhatóak. A nyitvatartási idő változó, általában reggel 8 és este 18-19 között érhetőek el az üzletek hétköznap. Ha sürgősségi egészségügyi szolgáltatásra lenne szükséged a 112-es, ingyenesen tárcsázható telefonszámot tudod hívni.

 

Végül, de nem utolsó sorban, sok sikert kívánunk tanulmányaidhoz, találkozunk Magyarországon!

 

 

John Schnobrich képe az Unsplash-en.

Javier Trueba képe az Unsplash-en.

Zoltán Matuska képe a Pixabay-en.