2022-09-13
Magyarországon Neptunnak nevezik azt az egységes oktatási/ tanulmányi rendszert, amely nélkülözhetetlen eszköz minden hallgató, professzor és adminisztrátor számára, hogy a tanulmányi időszak alatt minden tudományos és adminisztratív feladatot el tudjanak látni. A Neptunba való bejelentkezés elsőre kétségbeejtőnek bizonyulhat, ezért készítettünk egy rövid összefoglalót a legfontosabb funkciókról.


Miután beiratkoztál az egyetemre, biztosan addigra sokat hallottál már az egyik legfontosabb felületről, a Neptun nevezetű egységes oktatási rendszerről, amelyet minden magyar felsőoktatási intézmény egységesen használ. A Neptunt elsősorban az adminisztrációs kötelezettségek megkönnyítésére, az egyetem hivatalos üzeneteinek fogadására és olvasására, valamint a tantárgyak és vizsgák kiválasztására, értékelésére használják a tanulmányi félévek során.

Mielőtt azonban elkezdenéd a tanulnányaidat, az intézmény adminisztrátortól egy emailre van szükséged, amely tartalmazza az összes szükséges információt – például az azonosítódat és jelszavadat – a Neptun-fiókodhoz való hozzáféréshez. Ne feledd: a Neptun azonosítód végig kísér a tanulmányaid alatt, ezért ügyelj arra, hogy későbbi használatnál emlékezz rá! Az e-mailben kapott jelszót az első bejelentkezéskor meg kell változtatni, de emiatt nem kell aggódni: részletes információk vannak erre vonatkozóan. További útmutatásért érdemes megnézni az egyetem honlapját és a Neptun bejelentkezési/ kezdőoldalát is.

Az első sikeres bejelentkezés és a jelszó módosítása után, ellenőrizd az összes személyes adatodat a „Saját adatok” menüben. A “Pénzügyek/Beállítások” menüpontban szükséges megadni a saját bankszámla adataidat és érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni azokat. Miután végeztél ezekkel kész vagy arra, hogy aktív hallgatói státuszod legyen. Ehhez keresd meg az “Ügyintézés” menüpont alatt a “Beiratkozás/ Bejelentkezést” és regisztrálj a félévre. Ezután már bátran felfedezheted a többi menüpontot is, ahogyan szeretnéd, ezek közül a legfontosabbak biztosan a “Tanulmányok”, “Tantárgyak”, és a “Vizsgák” lesznek.

A „Tanulmányok” menüben követheted az órarended, megnézheted a képzés részleteit, a tantervedet, a mérföldköveket és a félévi adatokat vagy a leckekönyvet. Ha a későbbiekben egy összefoglalóra van szükséged a tanulmányi előmeneteledben, a „Tanulmányok” menü lesz az elsődleges, hivatalos forrásod.

A „Tantárgyak” menüpont két fő feladatot lát el: megtekintheted a felvett tantárgyak listáját azok különböző információival – például láthatod a tanár nevét, a tantárgy kreditértékét vagy a pontos órarendi adatokat -, másrészt minden félév elején egy adott időszakban új tantárgyakra lehet jelentkezni és felvenni. Egy jó tanács: a tantárgyfelvétel alatt az egyetemi szerverek gyakran túlterheltek, ezért már jóval a regisztrációs időszak előtt légy tisztában a felvenni kívánt kurzusokkal kapcsolatban!

A tantárgyfelvétel után még egy alapvető dolog maradt: a „Vizsgák”. Itt két fontos menüpont érhető el: ahogyan a tantárgyfelvételnél, a vizsgák előtt is van egy adott időszak, amikor jelentkezhetsz a vizsgákra a “Vizsgajelentkezés” menüpontban. A “Felvett vizsgák” alatt pedig ellenőrizheted mikor milyen vizsgád lesz és hogyan értékelték a tanulmányaidat. A vizsgaidőszakok is kihívást jelentenek néhány egyetemi szervernek, ezért légy türelemmel és állítsd össze előre a kívánt vizsgamenetrendedet.

Néhány intézmény a „Neptun Meet Street” modult is használja, amellyel lehetővé teszik a fontos dokumentumok és tanulmányi segédletek böngészését, továbbá azt, hogy közvetlenül beszélhess az egyetem adminisztrátoraival. Továbbá ez az a menüpont, ahol ellenőrizheted a kollégiumi díjakat és az ösztöndíjak utalását is.

A Neptun oktatási rendszer alapvető logikájának megértése nem nehéz, csak elsőre szokatlan, de most már rendelkezel az alapvető ismeretekkel, hogy felfedezd mindazt, amiről írtunk a fentiekben!