2022-05-12
A Zemplén fővárosában, Sátoraljaújhelyen találkoztak a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram ösztöndíjasai és a KKM Balassi Képzési Programok keretében tanuló Kárpát-medencei társaik azzal a céllal, hogy közvetlen kapcsolatokat tudjanak kialakítani egymással.


A nagyvilág különböző pontjairól érkező, magyar származású fiatalok az ország különböző egyetemein és szakjain tanulnak. A diaszpórában élő fiatalok első találkozóját Zemplén fővárosában, Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel Tábor és Rendezvényközpontban valósította meg a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy az ösztöndíjasok közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki egymással és a Balassi Intézetben tanuló Kárpát-medencei társaikkal.

 

— Csáky Csongor:

Az a megtiszteltetés érte a Rákóczi Szövetséget, hogy azokat a fiatalokat, akik közül egyébként már korábban nagyon sokan bekapcsolódtak a diaszpóra programunkba, akár középiskolásként, most itt vannak egyetemistaként, és igazából Debrecen, Pécs, Budapest különböző egyetemeiről, különböző szakjairól. Itt töltenek egy hétvégét, megismerjük egymást is, megismerik azokat a személyeket, akik adott esetben az ösztöndíjprogramjukhoz, vagy éppen a Külügyminisztériumhoz kapcsolódnak.

— Svédországból érkeztem.

— Connecticut.

— Calgaryból, Kanadából érkeztem.

— New Jersey, Amerikából jöttem.

— Ukrajnából, Nagydobronyból érkeztem.

— Angliából.

— New Jerseyből származom.

— Toronto, Kanadából érkeztem.

— Hörcsik Richárd:

Van mire büszkének lennünk, és ez az a hely, ahol most vagyunk, és ezért fontos, hogy ezt az ismeretet átadjuk, hogy az örökségünk ápolói ne csak itt legyünk mi lokálpatrióták, hanem akár Ungváron, akár Kolozsváron, vagy éppen Délvidéken, vagy Sydneyben vagy New Yorkban, hogy ápolják ezt az örökséget.

— Nagyon jó csapatépítő, és nagyon szeretek új embereket megismerni, mivel ez a jövőben is akár segíthet. És örülök, ha más nemzetiségű, más kultúrájú, más nyelvű emberekkel tudok beszélgetni.

— Boldog vagyok, hogy itt lehetek.

— Szeretem Magyarországot, Budapestet.

— Pár évig terveztem, hogy ide kijönnék egy évig, és aztán itt töltenék egy évet újra, én is visszakapcsolódnék a magyar kultúrához, a gyökereimhez.

— Nógrádi György:

Ez egy csodálatos dolog, mert ezek a fiatalok 5-10-15 év múlva középvezetők vagy felsővezetők lesznek, tehát amit ők a világban átélnek többek közt a mostani helyzetben, azt tudják alkalmazni, azt fel tudják használni.

— Érdekes volt hallgatni, meg a kérdések is tök jók voltak, szóval így a világpolitika, meg hogy Magyarország hogy fér bele ebbe a globális képbe, az engem rettenetesen érdekel. Nagyon tetszett ez a Hazajáró program, mivel nagyon szeretem a történelmi helyeket.

— Kenyeres Oszkár:

A legfőbb üzenet az a honismeret nélkül nincs hazaszeretet, ez a legfőbb mottónk, ezt próbáljuk átadni, hogy mindenki ismerje meg a saját környezetét, és akkor talán az abban segít, hogy minél többen megmaradjanak otthon a szülőföldön.

 

Az eseményt a Rákóczi Szövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, illetve a Tempus Közalapítvánnyal együttműködésben valósította meg.