2022-05-14
A nagyvilág számos pontjáról érkező magyar származású fiatalok az ország különböző egyetemein és szakjain tanulnak.


A nagyvilág számos pontjáról érkező magyar származású fiatalok az ország különböző egyetemein és szakjain tanulnak. A diaszpórában élő fiatalok első találkozóját Zemplén fővárosában, Sátoraljaújhelyen rendezte meg a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy az ösztöndíjasok közvetlen kapcsolatot alakíthassanak ki egymással, valamint a KKM Balassi Képzési Programok keretében tanuló Kárpát-medencei társaikkal. Az eseményt a Rákóczi Szövetség a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, illetve a Tempus Közalapítvánnyal közösen valósította meg.

 

— Pacsay-Tomassich Orsolya:

Ez a világban mindenhol meg lett hirdetve, kivéve az Európai Uniót, illetve a kedvezménytörvény hatálya alá eső területeket. Ez Szerbia és Kárpátalja.

 

— Torontó, Kanadából érkeztem.

— New Jerseyből származom.

— Svédországból érkeztem.

— New Jersey, Amerikából jöttem.

— Angliából.

— Calgary-ból, Kanadából érkeztem.

— Connecticut.

 

— Pacsay-Tomassich Orsolya:

A kritérium a következők: 18 életévét betöltötte, legalább 10 évet élt külföldön, külföldi lakcímmel rendelkezik, középiskolai tanulmányainak az utolsó négy évét külföldön töltötte. Most az újdonság a tavalyi pályázathoz képest, mert szeretnénk minél több fiatalnak megadni a lehetőséget, az az, hogy ha Magyarországon rendelkezik állandó lakcímmel, az nem kizáró ok.

 

— Budapest fenomenális város. Nagyon élvezem, persze. Hogy nem lehet élvezni Budapestet?

— Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy itt vagyok. Nagyon szeretem ezt a pesti életet, nagyon szeretek kirándulni, menni a falukra, kicsi városokba, meg forralni a magyar véremet úgymond, és megtisztítani a magyar nyelvet.

 

— Pacsay-Tomassich Orsolya:

Pozitív élményekről számolhatnak be a diaszpóra ösztöndíj keretében Magyarországon tanuló fiatalok. Egy éve indítottuk ezt a programot. Sajnos, a sikernek a záloga a jó termék, amit el tudunk adni, de az is, hogy ezek a fiatalok, akik itt tanulnak, azok a kiváló szakmai minőség mellett jól is tudják érezni magukat. Ennek a pandémia azért némileg korlátokat szabott.

 

— A Balassi Ösztöndíjon át jöttem így egy éves programra.

— Márton Áron ösztöndíj programban tanulok. Egyetemi előkészítőn vagyok, és utána továbbra is Magyarországon szeretnénk továbbtanulni.

 

— Pacsay-Tomassich Orsolya:

Szeretnénk azt, hogyha minél több fiatal megtapasztalhatná, hogy milyen itt Magyarországon egy élő, valós Magyarország élménnyel rendelkezni. Azok, akik idejönnek, megismerik, ezen keresztül megértik és meg fogják szeretni azt a kultúrát, azt a nemzetet, akikhez ők is tartoznak.