2023-09-12
Magyarországon tanuló hallgatóként diákigazolványoddal rengeteg kedvezményre vagy jogosult, legyen szó utazásról, múzeumlátogatásról vagy akár az ebédmenüdről. Három pontban összeszedtük, hogyan igényelheted a diákiazolványod.


Magyarországra érkezésed után kötelező diákigazolványt (narancssárga-barna színű műanyag kártyát) igényelni, amivel  igazolni tudod az aktív hallgatói jogviszonyod. Az ingyenesen igényelhető diákigazolvány tartalmazza a személyes adataid (név, születési hely és idő, lakcím, hallgatói jogviszony típusa), az egyetemed nevét és a hallgatói jogviszony érvényességi idejét. A diákigazolványt minden félévben érvényesítened kell az egyetemed hallgatói irodájában.

Diákigazolvány igénylés 3 egyszerű lépésben

  1. Először egy Kormányablakba kell menned, ahol igényelni tudod a diákigazolványt. Az ügyintéző fényképet készít rólad és rögzíti a személyes adataidat, ezért ne felejtsd el magaddal vinni az útleveledet és a tartózkodási engedélyedet! Magyarországon minden városban és kerületben találsz Kormányablakot, így ne aggódj, mindig könnyen fogsz egyet találni a a közeledben.
  2. Regisztráld a jelentkezésedet elektronikusan az egyetemed tanulmányi rendszerében. Itt szükséged lesz arra az adatlapra, amelyet a Kormányablakban kaptál az igényléskor.
  3. Ha elkészült a diákigazolványod, postán elküldik az egyetemedre, ahol személyesen átveheted. Amíg a diákigazolványod nem érkezik meg, kérhetsz ideiglenes igazolványt az egyetemed hallgatói irodájában. Az ideiglenes diákigazolvány 60 napig érvényes, és ugyanolyan kedvezményekre jogosít fel, mint az állandó kártya.

További információért keresd fel az egyetemed hallgatói irodáját.

A diákigazolvány számos kedvezményre jogosít magyarországi tartózkodásod alatt: a tömegközlekedési jegyektől kezdve (50%), a múzeumi belépőkön, az ifjúsági szállásokon, a könyvtári tagságon át számos kávézóban, étteremben és rendezvényen tudsz olcsóbban vásárolni. Az Európai Ifjúsági Kártyák Szövetségének (EYCA) tagjaként a magyar diákigazolványt nemcsak Magyarországon, hanem a legtöbb uniós országban is elfogadják.