2023-09-05
Ha most érkezel Magyarországra, vagy már itt élsz diákként, a legjobb mód a beilleszkedésre, ha közelebbről is megismered az ország kultúráját. Válogatásunkban fővárosi és vidéki kulturális programokat, látnivalókat gyűjtöttünk össze a magyar hagyományoktól a kortárs hazai művészetig.


Fedezd fel!

A Budai Várnegyed a főváros egyik legismertebb szimbóluma. A Budavári Palotától és a Magyar Nemzeti Galériától kezdve a Mátyás-templomig vagy a Halászbástyáig ez a történelmi negyed rengeteg felfedeznivalót kínál lélegzetelállító dunai panorámával.

Budapesten élénk kortárs művészeti és dizájn szcéna van, olyan központokkal, mint a Bartók Béla körút a 11. kerületben, ahol rengeteg független galéria, antikvárium és művészkávézó található. A „művészetek városa”, Szentendre szintén pezsgő kulturális élettel rendelkezik közvetlenül Budapest szomszédságában a Duna-parton. Szentendrén található hazánk legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, a Skanzen is, ahol megismerheted Magyarország különböző régióinak hagyományos népi építészetét és életmódját az elmúlt évszázadokból.

Vidéken is rengeteg a látnivaló: a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed vagy a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nemzetközileg elismert kulturális központok, számos kiállítással.  Nyáron érdemes ellátogatni a legrégebbi összművészeti fesztiválra, a Művészetek Völgyébe, amely több mint 500 programot kínál színházzal, irodalommal, koncertekkel, újcirkusszal és workshopokkal a Balaton-felvidék gyönyörű tájain.

Hallgasd meg!

Magyarország sokszínű zenei kínálattal rendelkezik szimfonikus koncertekkel, előadásokkal, szabadtéri rendezvényekkel és zenei fesztiválokkal. Ha Budapesten vagy, érdemes ellátogatnod a Magyar Zene Házába, amely egy impozáns koncerthelyszín, oktatási központ és múzeum is díjnyertes építészeti kivitelezéssel a Városligetben.

Magyarországon évről évre egyre több nemzetközileg is elismert fesztivál várja a látogatókat. A budapesti Sziget Fesztivál, a debreceni Campus Fesztivál vagy a szegedi SZIN fesztivál diákok és érdeklődők ezreit vonzza az ország és a világ minden részéből.

Nézd meg!

Az elmúlt 10 évben a magyar filmipar két Oscar-díjjal (Saul fia 2015-ben és Mindenki 2016-ban) és több fontos nemzetközi díjjal gazdagodott. Ha magyar filmeket néznél, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumában rengeteg klasszikust találsz, a legújabb magyar filmekért pedig látogass el a helyi filmfesztiválokra.

A hazai színházi szcéna izgalmas előadásokat kínál országszerte. Az évad szeptemberben kezdődik és májusban ér véget, de a nyári időszakban is vannak színházi fesztiválok és szabadtéri előadások. A táncművészet rajongói a klasszikus balett és a kortárs tánc műfajában is rendszeres előadások közül válogathatnak. Érdemes figyelemmel követni a Győri Balett és a Pécsi Balett vagy a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza tánc- és képzőművészeti kínálatát. Az Operaházba mindenképp érdemes ellátogatnod, nem csak az impozáns épület miatt, hanem a kitűnő előadásokért is.

Inspirálódj!

A magyar dizájn- és divatszcéna nemzetközileg is elismert, egyre több a kiemelkedő hazai divatmárka, designvásár, kreatív stúdió. A legfrissebb designtrendeket az évente megrendezett Budapest Design Héten, a magyar divattervezők kollekcióit pedig a budapesti divathéten (Budapest Central European Fashion Week) nézheted meg.

Próbáld ki!

Ha szívesen megismernéd a magyar népi hagyományokat, érdemes felkeresned a helyi közösségi- és ifjúsági központokat, ahol workshopok, klubdélutánok, előadások, beszélgetések, sportesemények, és koncertek várnak rád. Egy igazi magyar sajátosság a táncház, ahol magyar néptáncot és népzenét tanulhatsz. A Hagyományok Háza rendszeresen szervez táncházakat, amely remek módszer arra, hogy egy másik kultúrát szavak nélkül is megértsünk.

Tudtad?

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió képviseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A régió egész évben Európa legjelentősebb kulturális központja, rengeteg művészeti programmal és rendezvénnyel. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatról egy korábbi cikkben találsz részletes információt a Study in Hungary weboldalon ITT.

Linkek:

Magyar Zene Háza: https://zenehaza.hu/

Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs: https://www.zsolnaynegyed.hu/

Nemzeti Filmintézet: https://nfi.hu/

Hagyományok Háza: https://hagyomanyokhaza.hu/hu

Veszprém-Balaton 2023: https://veszprembalaton2023.hu/