2023-02-14
Az őszi félév – és lassan a tél - végeztével egy új szemeszter veszi kezdetét. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb dátumokat és határidőket, hogy megkönnyítsük a tavaszi félévre való felkészülésed.


Kezdjük a munkaszüneti napokkal, amelyek minden egyetemre vonatkoznak: március 15. nemzeti ünnep (az 1848-as magyar forradalom emléknapja). Április 7. nagypéntek, húsvét hétfőt pedig április 10-én ünnepeljük. Május 1. a munka nemzetközi napja, május 29. pedig pünkösdhétfő.

A munkaszüneti és szabadnapok mellett fontos, hogy szem előtt tartsd az tanév legfontosabb dátumait. Mivel ezek egyetemenként eltérnek, összeállítottunk egy listát, amely segíthet eligazodni a következő félévben:

Az ELTE-n február 27. és május 27. között zajlik majd a tavaszi félév. A vizsgaidőszak május 29-én kezdődik és június 15-ig tart.

A Szegedi Tudományegyetemen – SZTE a tavaszi szemeszter február 12-én kezdődik és május 18-ig tart. A vizsgaidőszak május 21. és június 29. között lesz.

Az Óbudai Egyetem – ÓE február 27-én kezdi a félévet, amelyet június 3-án fejez be. Ezt követi a vizsgaidőszak június 5. és július 8. között.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen – PPKE a szemeszter első napja február 13-án, az utolsó pedig május 27-én lesz. A vizsgaidőszak május 29. és július 8. között zajlik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – BME február 27-én kezdi a félévet, amely június 2-án ér véget. A vizsgák június 12. és július 7. között lesznek.

A Budapesti Corvinus Egyetemen és a Miskolci Egyetemen a tavaszi félév február 13-án kezdődik és május 26-ig tart. A vizsgaidőszak május 30-tól június 25-ig, illetve június 1-től július 7-ig tart, a Dunaújvárosi Egyetem – DUE-n a tavaszi félév első napja ugyanez, azonban a félév utolsó napja május 21., majd a vizsgák május 22. és június 18. közé esnek.

A Semmelweis Egyetem – SOTE, a Debreceni Egyetem – DE és a Pécsi Tudományegyetem – PTE tavaszi és vizsgaidőszaka karonként eltérő. A SOTE beosztása ITT, a Debreceni Egyetemé ITT, a Pécsi Tudományegyetemé pedig ITT érhető el.

A Széchenyi István Egyetem – SZE hallgatói február 6-án kezdik a félévet és május 13-án fejezik be. A vizsgák május 15. és július 1. között zajlanak.

Végül, de nem utolsósorban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – NKE félévkezdési időszaka február 1. és május 19. között lesz, a vizsgaidőszak pedig május 22-én kezdődik és június 30-ig tart.

Ahogy láthatjátok, a legtöbb helyen egyetemenként és karonként is eltérő a tanév rendje, ezért mindenképpen javasolt a vonatkozó egyetemi honlapról is tájékozódni. Sikeres félévet kívánunk mindenkinek!

Források:

ELTE, SZTE, ÓE, PPKE, ME, DUE, NKE, BME, Corvinus, SZE,