2022-10-25
Victoria Leiti 21 éves, az egyesült államokbeli Michiganből, Midland kisvárosából származik. Jelenleg a budapesti Semmelweis Egyetem orvosi karán tanul. Az egyetem mellett szeret új emberekkel találkozni és új élményekkel gazdagodni. Még egy magyarországi bakancslistája is van olyan izgalmas programokkal, mint a jurtában alvás Ópusztaszeren.


Mesélj a magyar gyökereidről!

Édesanyám és édesapám az ukrán, illetve a romániai határon túli területekről származó magyarok. Az egész családom beszél magyarul, és számomra mindig hatalmas élmény volt a tágabb család itteni részét meglátogatni, és időt tölteni ebben a gyönyörű országban. A szüleim törekedtek arra, hogy megismerjem és elmélyedjek a magyar kultúrában. Gyerekként nyaranta részt vehettem lovas, kerámia és úszótáborokban is.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon szeretnél tanulni? Mik az eddigi benyomásaid?

Már gyerekként tudtam, hogy ha lesz lehetőségem, szeretnék több időt Magyarországon tölteni. Amikor elhatároztam, hogy az orvosi karriert választom, világossá vált számomra, hogy a legjobb megoldás, ha Magyarországon jelentkezem orvosi egyetemre – ahogy azt a szüleim is tették mielőtt az Egyesült Államokba emigráltak volna.

Budapesten élni és tanulni csodálatos! Szeretem az egyetemet, még a kihívások ellenére is. Rengeteg érdekes élményben volt már eddig is részem. Voltam tenisz bajnokságon, hangversenyeken, és a világ lejobb ételeit kóstolhattam.

Honnan hallottál a lehetőségről, miért ajánlanád másoknak?

A családommal egy hírportálon találkoztunk a programmal, ahol a Diaszpóra Ösztöndíjprogram indulásáról írtak. Ezután a program honlapjának tüzetes átnézése után, amint lehetett, el is küldtem a pályázatom. Mindenkinek ajánlanám, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. A legjobb magyarországi egyetemeken tanulni, ráadásul állami támogatással egy hihetetlen ajándék. Ezen kívül a programnak hála sok olyan emberrel találkozhatsz, akikben van egy közös pont: magyar diaszpórában élnek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Brazíliában és még számos országban a világból. Az ösztöndíjprogram munkatársai érdekes programokat szerveznek, ahol új emberekkel találkozhatunk, új élményeket élhetünk át.

Melyik egyetem tanulsz? Mik voltak az első benyomásaid?

A budapesti Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán tanulok. Jelenleg a hatéves osztatlan képzés harmadik évében járok. Az egyetem első félévében még nagyon sok mindenre rácsodálkoztam. A tudat, hogy tényleg idáig eljutottam, és hogy ha sikerül befejeznem ezt az iskolát és jól teljesítek, akkor képzett orvos leszek, egyszerre volt ijesztő és magával ragadó. Rendkívül élvezem az órákat, lenyűgözőnek találom a tantárgyakat, és örömmel tölt el, hogy nagyon okos és hozzáértő professzorok tanítanak.

Mi az a következő dolog, amit szívesen kipróbálnál Magyarországon, vagy egy város, amit szívesen meglátogatnál?

Sok minden szerepel a magyarországi bakancslistámon. El szeretnék jutni az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, és ott kipróbálnám a jurtában alvást. A Parlamentet is megnézném belülről, szeretnék fürdeni a Hévízi-tóban és túrázni Visegrádon. Tervben van még, hogy a Magyar Zene Házában, a MÜPA-ban vagy a Zeneakadémián meghallgatok egy koncertet.