2022-06-21
Úgy tervezed, hogy ősszel pályázol a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramra? Cikkünkben segítségképp összegyűjtöttük a 2022/2023-as pályázati időszak legfontosabb tudnivalóit, mint például az ösztöndíjra jelentkezők és a programhoz csatlakozó magyar egyetemek számát, valamint a legnépszerűbb tanulmányi területeket.


2020 őszén indult a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram, melyet Magyarország Kormánya alapított azok számára, akik Európán kívüli magyar diaszpórában élnek és magyarországi felsőoktatási intézményben szeretnének tanulmányokat folytatni. Az ösztöndíj célja, hogy támogassa a magyar felmenőkkel vagy kötődéssel rendelkező, diaszpórában élő fiatalok személyes, szakmai, valamint kulturális kapcsolatait Magyarországgal. Az ösztöndíjasok lehetőséget kapnak a hazai felsőoktatásban való részvételre, így Magyarországhoz, a magyar nyelvhez, valamint a magyar kultúrához való kötődésük is erősödik.

A beadott pályázatok száma

A 2022/2023-as tanévre szóló pályázati körben összesen 350 jelentkező adta be pályázatát, közülük 185 fő felelt meg a formai követelményeknek és 119 pályázó ajánlólevelét fogadták el az illetékes külképviseletek. Ez a 119 pályázó vehetett részt a felsőoktatási intézmények felvételi vizsgáján. A pályázat kitöltése mellett a jelentkezőknek rendelkeznie kellett motivációs levéllel, melyet független szakértők értékeltek megadott szempontrendszer alapján.

A legnépszerűbb képzési szintek és szakok

Az intézményi felvételi eljáráson megfeleltek közül legtöbben alapképzésre és mester képzésre nyertek felvételt. A jelentkezők többsége idegen nyelvű képzést választott. Mindezek mellett a legnépszerűbb képzések között szerepeltek az orvosi (Medicine), a magyar nyelvű előkészítő képzések (Preparatory Programme), valamint a nemzetközi kapcsolatok (International Relations), melyekre a jelentkezők harmada jelentkezett.

Mely országokból érkezett a legtöbb pályázó?

Az Európai Unió tagállamai, a Szerb Köztársaság és Ukrajna Kárpátalja megye kivételével a program a világ bármely országában élő magyar diaszpóra közösség tagjainak szól. A 2022-ben a pályázók szinte a világ minden tájáról jelentkeztek, köztük Madagaszkárról, Argentínából, Venezuelából, az Egyesült Királyságból és Izraelből. A jogosult pályázók több mint 50%-a végül az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Brazíliából érkezett.

A programban résztvevő magyarországi egyetemek száma

A 2022/2023-as tanévre szóló pályázati körben összesen 28 magyar felsőoktatási intézmény kínált képzéseket a jelentkezők számára, köztük olyan rangos egyetemek, mint Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem vagy az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A programra legközelebb 2022 őszén jelentkezhetnek az érdeklődők. További információk a program weboldalán és Facebook oldalán érhetők el.