2022-07-06
Magyarországon számos rangos egyetem található, ahol fejlesztheted képességeidet és bővítheted tudásodat. Még akkor is, ha ezek közül az intézmények közül valamelyikben tanulsz, a magyar egyetemekről szóló sorozatunk segít még többet felfedezni. Ebben a részben Magyarország híres design egyeteméről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről olvashatsz bővebben.


A 2020-ban 140. évfordulóját ünneplő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) az egyik legjelentősebb európai formatervezési és iparművészeti intézmény. Az egyetem jogelődje a Magyar Királyi Országos Iparművészeti Tanoda, majd az 1960-as évektől a Magyar Képzőművészeti Egyetem volt, mindkettő jelentős szereplője volt a magyar vizuális kultúra fejlődésének. Az intézményt 2006-ban a világhírű magyar fotóművész, festőművész és a Bauhaus-iskola professzora, Moholy-Nagy László után nevezték át. A MOME Budapest XII. kerületében, a Zugligeti úton, zöld környezetben, a budai hegyek lábánál, villák és pavilonok között található.

A MOME egyrészt egy olyan egyetem, amely professzionális tervezőket és médiaművészeket képez, másrészt egy szellemi központ, amelynek célja a magyarországi designtudatosság erősítése. Az egyetem a jelenlegi, 2022-es jelentkezési időszakban 9 alapképzési (BA), 12 mesterképzési (MA), 3 doktori (DLA) és 1 doktori (PhD) programot kínál a formatervezés, fotográfia, animáció, divattervezés, iparművészet, médiaművészet, grafika, pedagógia, építészet és designelmélet területén. Ezen túlmenően a MOME Open diplomát  nem adó képzések keretében az egyetem olyan speciális, rövid kurzusokat is kínál, mint a service design vagy a hangtervezés, az adatvizualizáció vagy a streetfotó.

 

Az elmúlt néhány évben az egyetem jelentős campusfejlesztési programon ment keresztül, amelynek eredményeképpen új egyetemi létesítmények, egy csúcstechnológiai park és egy innovációs központ jött létre. A tágas előadótermeket, szemináriumi termeket, egy hagyományos és egy digitális könyvtárat magában foglaló új campus 2019-ben készült el. Emellett egy csúcstechnológiás fotó-, film- és zenei stúdióval, egy digitális vizualizációs műhellyel, valamint a legmodernebb technológiával és eszközökkel felszerelt laboratóriumokkal rendelkezik, amelyek inspiráló tanulási környezetet biztosítanak a hallgatók számára. A campus gyönyörű zöld környezetben található, parkokkal, amelyek alkalmasak a tanórák közötti pihenésre és közösségépítésre.

Az innováció, a kutatás és az üzleti együttműködések kulcsfontosságúak az egyetem számára, amelyeket a MOME Innovációs Központ tevékenysége támogat. Ez a részleg az új média és a fizikai technológiák, a társadalmilag felelős és ökológiai tervezés, valamint a designgondolkodás és a kreatív stratégiai módszertanok területén folytat kutatásokat. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a kreatív iparágak szereplőivel kialakított üzleti partnerségekre, így biztosítva, hogy a hallgatók első kézből származó gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek tanulmányaik során.

A MOME nagy nemzetközi hírnévnek örvend, amely egyre több diákot vonz a világ minden tájáról. Az elmúlt 30 évben az egyetem erős partnerségeket épített ki európai felsőoktatási intézményekkel, nemzetközi kutatási projekteket valósított meg, növelte a hallgatók, oktatók és munkatársak mobilitásának számát az EU-n belül és kívül, és számos szakmai hálózat részévé vált.

A MOME számos kiemelkedő tervezőt és művészt képzett ki, akik nemzetközi elismerésben részesültek, például a Red Dot Design díjban, amely a legrangosabb globális formatervezési díj. Csak hogy néhányat említsünk: Nagy Ádám 2019-ben a Birosign designkoncepciójával nyerte el a Red Dotot, amely egy biometrikus toll, amely elektronikus aláírásokhoz nyújt aláíró-érvényesítési szolgáltatást. 2015-ben Húnfalvi András és Laufer Ferenc, termékdesign kategóriában nyerték el a díjat a HandInScan nevű, többszörösen díjazott orvosi eszköz tervével, amely képes megkülönböztetni a fertőtlenített kézfelületeket a fertőzöttektől.

A MOME a divatszakmában is jelentős szereplő. Számos nemzetközileg elismert divattervező kapott itt képzést, mint például Kovács Adél, a nagysikerű magyar divatmárka, a NUBU alapítója, aki a 2020-as olimpiára tervezte Magyarország ruháit, vagy Tomcsányi Dóra, aki az egyik legkeresettebb divattervező Magyarországon.

A MOME mindig is meghatározó szerepet játszott a magyar design fejlődésében, és megalakulása óta a hazai művészeti és kreatív élet kiemelkedő intézménye. A végzett hallgatók többségének kiemelkedő és sikeres alkotói élete van és jelentős a szakmai területén. Maga az egyetem nemzetközi szinten is szakmai találkozási pontként szolgál. Ha betekintést szeretnél nyerni a MOME hallgatóinak munkájába, nézd meg az egyetem virtuális bemutatótermét ITT!