2023-10-04
A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram fontos célkitűzése, hogy ösztöndíjasként a magyarországi tanulmányaid mellett lehetőséged legyen megtanulni a magyar nyelvet, illetve közös történelmünk és kulturánk megismerésén keresztül elmélyíteni magyar identitásod. A diplomaszerzést követően versenyképes tudással és készségekkel térhetsz majd haza, valamint képes leszel arra is, hogy aktívan támogasd diaszpóra közösséged, megerősítve a Magyarország és a diaszpóra közötti kapcsolatokat.


Az ösztöndíjprogramot koordináló Tempus Közalapítvány és a magyarországi egyetemi diákközösséget összefogó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egész évben szerveznek közösségépítő programokat, ahol a hallgatók megismerhetik az ország fontos kulturális hagyományait és természeti értékeit. Idén az ösztöndíjasok ellátogattak Visegrádra, Tihanyba, bejárták a Zeneakadémiát, és az egyik leghíresebb magyar festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar életművét is megismerték a Szépművészeti Múzeum tárlatvezetésén.

A HÖOK a magyarországi egyetemek hallgatóit képviselő szervezetként létrehozta a Diaszpóra Mentorprogramot, hogy segítsék a Magyarországra érkező ösztöndíjasok magyar identitástudatának erősödését, a magyar szokások, – történelem, -irodalom és -kulturális kincsek, valamint az ország és a Kárpát-medence megismerése által. A program segítségével az ösztöndíjasok egyetemista társaiktól kaphatnak segítséget tanulmányaikkal, az egyetemi ügyintézéssel vagy lakhatással kapcsolatban, emellett pedig számos érdekes kirándulást és kulturális programot is szerveznek.

A HÖOK eseményeit is megtalálod a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram honlapján az Ösztöndíjasok menüpont alatt. Ahhoz, hogy jelentkezni tudj a programokra regisztrálnod kell a Diaszpóra Mentorprogram honlapján. Érdemes regisztrálni, mert olyan életreszóló élményekben lehet részed, mint a mohácsi busójárás, pozsonyi kirándulás, hagyományos magyar ételek közös elkészítése vagy március 15-én egy történelmi séta a fővárosban.

Kövessétek a HÖOK Diaszpóra Mentorprogramot a közösségi médiában (Instagram, Facebook), és a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram Facebook oldalát, hogy ne maradjatok le a legfrissebb programokról.

Részt vettem az évnyitó rendezvényen, a Diaszpóra hétvégén Sátoraljaújhelyen, a skanzenlátogatással egybekötött karácsonyi vacsorán, és mindhármat nagyon szerettem. A vacsorákon remek ételek voltak. A sátoraljaújhelyi hétvége volt a második program, amin részt vettem, és ezúttal sokkal jobban éreztem magam, mivel már ismertem néhány embert, akik eljöttek a hétvégére, így jó volt velük időt tölteni, de új ösztöndíjasokkal is találkoztam. A skanzen is nagyon szép volt, és még közelebb kerülhettem magyar örökségem megismeréséhez, ami mindig is fontos volt számomra. (Koral Aviv, Izrael) Ide kattintva elolvashatod Korallal készült interjúnkat. 

Események az őszi szemeszterben

A 2023/2024 őszi félév során több izgalmas eseményen is részt vehettek ösztöndíjasként:

  • Látogatás a Néprajzi Múzeumba,
  • Vezetett séták: Budapesten az 1956-os forradalomra emlékezve, a Fiumei sírkertben Mindenszentek Napján
  • Hétvégi kirándulás Sopronban
  • Karácsonyi vásár és jégkorcsolyázás

További információkért és a regisztrációs linkért keresd fel az eseménynaptárat.

Fotók: Tempus Közalapítvány, HÖOK, Koral Aviv