2022-03-30
Magyarországon szeretnél tanulni, de nem tudod, melyik egyetemet válaszd? A magyar egyetemekről szóló sorozatunk segít a döntésben! Ebben a részben a Károli Gáspár Református Egyetemről olvashatsz bővebben. Ha szeretnél értékes európai diplomát szerezni és megtapasztalni az itteni közösséget, akkor olvasd el cikkünket és inspirálódj!


A Károli Gáspár Református Egyetem viszonylag fiatal, de nagy hagyományokkal rendelkező intézmény. Az egyetemet jelenlegi formájában 1993-ban hozta létre a Magyarországi Református Egyház, története azonban 1839—ben kezdődik, majd 1855-ben, a Budapesti Református Teológiai Akadémia megalakulásáig vezethető vissza. Érdekesség, hogy az egyetem Károli Gáspárról kapta a nevét, aki 1590-ben elsőként készítette el a Biblia Magyar nyelvű fordítását.

A Károli Gáspár Egyetem 5 különböző karon működik  és három városban van kampusza: Budapesten, Kecskeméten és Nagykőrösön. Míg a kecskeméti és a nagykőrösi campus főként a pedagógusképzésre fókuszál, addig a budapesti kampusz számos lehetőséget kínál azoknak a hallgatóknak is, akik a jogi, a bölcsészet- és társadalomtudományi, egészségtudományi, valamint a teológiai területen kívánják elmélyíteni tudásukat. Mivel a karok és épületek többsége Budapesten található, az egyetemváros barátságos és sokszínű lehetőségeket kínál a világ minden tájáról érkező hallgatóknak. Ebben a cikkben leginkább a budapesti kampuszok által nyújtott lehetőségekről írunk.

Az egyetem a református oktatás hagyományaira épül, mégis nyitott a szakmai innovációra. Több mint 600 oktatója van, 38 különböző képzést biztosítanak az alapszaktól a doktori fokozatig. Emellett a doktoranduszok 3 doktori iskola közül választhatnak a történelem, a jog és a teológia területén. Ami az idegen nyelvű tanulmányi programokat illeti, 11 különböző típusú képzés közül lehet választani, mint például pszichológia BA, angol és amerikai tanulmányok BA, teológia doktori képzés és még sok más. Részletekért keresd fel az egyetem hivatalos honlapját vagy a partnerek és programok menüpont elérhető képzési között is tájékozódhatsz!

Az egyetem nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatokra, és 37 különböző ország közel 160 nemzetközi partnerintézményével tart fenn kétoldalú együttműködési megállapodásokat.  Fontos megemlíteni, hogy az egyetem partnerei többnyire európai felsőoktatási intézmények, bár egyre több partnerségi kapcsolatot tart fenn japán, koreai, kanadai és amerikai egyetemekkel is. Az egyerem önkéntes hallgatókkal működtet egy nemzetközi mentorprogramot, amely a Károliban folytatott tanulmányaid támogatását biztosítja. Emellett az egyetem nagy hangsúlyt fektet a hallgatóközpontú oktatásra, valamint a tanárok és diákok közötti személyes kapcsolatra.

A tanulás mellett az egyetem mindenféle lehetőséget biztosít a nemzetközi és magyar háttérrel bíró diákok számára a kikapcsolódásra és szórakozásra. Bekapcsolódhatsz a Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) tevékenységébe, amely kulturális és szakmai programok széles skáláját szervezi és kínálja. Egy másik nagyszerű lehetőség a Bocskai István Szakkollégiumba való jelentkezés, amely egy önálló intézmény és támogatja a tehetséges és szakmailag motivált hallgatókat. Emellett, ha más típusú közösségi élményekre vágysz, 8 egyetemi sportcsapat van, ahová be lehet kapcsolódni (például labdarúgó, kosárlabda, kézilabda, röplabda vagy vízilabda csapatok).

A Károli Gáspár Egyetem 5 kollégiummal rendelkezik, amelyekben körülbelül 500 hallgatót tudnak elhelyezni. Ha a vizsgákra szeretnél jobban felkészülni, bármikor felkeresheted az egyetemi könyvtárak egyikét, ahol több mint 150 ezer könyv közül választhatsz a tanulmányaidhoz, vagy beiratkozhatsz a Szabó Ervin Könyvtárba is, amely csak néhány lépésre van a Reviczky épülettől (Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar). Továbbá, ha a Bölcsészettudományi Karon vagy a Hittudományi Karon vannak óráid, és két óra között szeretnél elmenni a barátaiddal szórakozni, akkor is számos lehetőség közül választhatsz. A Magyar Nemzeti Múzeum mindkét kartól mindössze 5 percre van, és a múzeumnak van egy gyönyörű parkja, ahol leülhetsz a barátaiddal felfrissülni. Ha ebédelni szeretnél, a Ráday utcában és a Kálvin téren változatos gasztro élményekben lehet részed, és megkóstolhatod a hagyományos magyar konyhát is.

A Károli Gáspár Református Egyetem nagyszerű lehetőséget biztosít a nemzetközi és magyar háttérrel bíró hallgatók számára nemcsak a tanulmányi, hanem a személyes fejlődés és a szakmai kapcsolatok építése terén is a magyarországi tanulmányok során. Ha szívesen kipróbálnád magad ebben a környezetben és szeretnél európai diplomát szerezni, a Károli Gáspár Egyetem nagyszerű lehetőségeket kínál!