2023-11-14
Október 20-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Tempus Közalapítvány hivatalosan is köszöntötte a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram új hallgatóit. A délután remek hangulatban telt Budapest központjában.


A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot 2020-ban alapította Magyarország Kormánya, azzal a céllal, hogy lehetőséget biztosítson a pályázóknak szakmai céljaik megvalósítására és magyar identitásuk megismerésére. Az idei 2023/2024-es tanévben közel 80 ösztöndíjast köszönthettünk több, mint 20 olyan országból, ahol magyar diaszpóra él.

A program kora délután, a Mercure Budapest Castle Hill Hotelban kezdődött, ahol a Tempus Közalapítvány munkatársai köszöntötték az első- és másodéves hallgatókat. Díszvendégként jelen volt Hernyes Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője, aki hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Emellett, a hallgatókat köszöntötte Jánosik Orsolya, a Tempus Közalapítvány igazgatóhelyettese, aki beszédében arra bíztatta a hallgatókat, hogy igyekezzenek megismerni egymást és jó kapcsolatot kialakítani az előző évek ösztöndíjasaival.

A megnyitó beszédet egy számos fogást tartalmazó, finom ebéd követte. Ezután az ösztöndíjasok egy interaktív közösségépítő foglalkozáson és egy vezetett sétán vehettek részt a Budai Várnegyedben. A kvízmesterek lehetőséget adtak az ösztöndíjasoknak, hogy bemutatkozzanak és megismerjék hallgatótársaikat, miközben megismerkedhettek a magyar dalokkal, kultúrával és szokásokkal. A workshop jó hangulatban telt, mindenki sokat nevetett és jól érezte magát.

Napnyugta előtt a résztvevőknek arra is volt idejük, hogy felfedezzék a Budai Várnegyedet. A vezetett séta során a csoportok megtekintették a Hadik-szobrot, a Szentháromság teret, a Mátyás-templomot és a Halászbástyát. Mielőtt visszatértek volna a hotelba a kerület rejtett utcáin át, készítettek egy csoportképet és néhány panoráma fotót a pesti oldalról, köztük a Parlament épületéről és a Lánchídról.

A magyar diaszpóra tagjaként több ösztöndíjas már folyékonyan beszél magyarul, így a beszélgetések a magyar és az angol nyelv között váltakoztak. A legtöbben csak egy hónapja érkeztek Magyarországra, így tele voltak új élményekkel és izgalommal. Csodálatos volt megosztani ezeket az érzéseket és egy nagyszerű közösség részévé válni.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden vendégnek és résztvevőknek, akik egyedivé és emlékezetessé tették az alkalmat és kívánunk minden új ösztöndíjasnak közösségi és szakmai élményekben gazdag időt Magyarországon. Reméljük, élvezni fogják az ittlétet, sok új barátot szereznek.

Az eseményről készült galéria alább tekinthető meg!

Képeket készítette: Lékó Tamás