2024-08-13
Friss Diaszpóra ösztöndíjasként a szeptemberi tanévkezdéssel egy új fejezet is kezdődik az életedben. Engedd meg, hogy bepillantást nyújtsunk a magyarországi életbe és segítsünk felkészülni az utazásodra!


Tavaly már összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a tanévről, a beutazásról, a szálláslehetőségeidről és az egészségbiztosításról. A következő cikkünkben szeretnénk további betekintést nyújtani és megosztani veled néhány hasznos információt az indulás előtt.

MAGYAR KULTÚRA

Magyarország a hely, ahol Kelet-Európa találkozik Nyugat-Európával, ezért számíts arra, hogy egy kulturálisan pezsgő és izgalmas környezetben találod majd magad. Ha azonban először jársz Európában, előfordulhat, hogy a társadalmi szokások és a kommunikáció terén szembesülni fogsz néhány különbséggel. A magyarok gyakran hajlamosak közvetlenebb és kevésbé hivatalos módon kommunikálni, ami elsőre kissé udvariatlannak tűnhet. Másrészről, itt a kézfogás a köszönés szokásos módja, a szemkontaktus fenntartása pedig a tisztelet alapvető jele.

Egy új kultúrával való találkozás Magyarországon elsőre ijesztő lehet, de mindenképpen szélesíteni fogja a látókörödet. Arra bátorítunk, hogy légy nyitott, és kezeld ezeket a különbségeket megértéssel és érzékenységgel.

MAGYAR NYELV

Az ország hivatalos nyelve a magyar, amely a finnugor nyelvcsaládba tartozik. Bár Magyarország Közép-Európában helyezkedik, nincs kapcsolat a magyar nyelv és az országot körülvevő nyelvek egyik között sem. A nyelvet nagyjából 10 millióan beszélik Magyarországon, de a határon kívül is találhatók jelentősebb magyarul beszélő közösségek.

A nagyobb városokban (különösen a fővárosban) nem valószínű, hogy nehézségekbe ütközöl, ha angolul próbálsz beszélgetni. Előfordulhat azonban, hogy a vidéki látogatásaid, orvosi rendelőbe látogatás, taxi foglalás vagy éttermi rendelés során magyarul kell boldogulnod. Ha szeretnéd még az utazás előtt fejleszteni a készségeid, ajánljuk figyelmedbe az online nyelvtanfolyamunkat, amely a magyar nyelv elsajátításában fog számodra segíteni. A helyiek kifejezetten értékelik, ha igyekszel majd magyar kifejezéseket használni, ezért bátorítunk, hogy ne aggódj az apróbb nyelvhelyességi hibák miatt!

IDŐJÁRÁS MAGYARORSZÁGON

Sok külföldről érkező hallgató számára szokatlan lehet a magyarországi klíma és a négy évszak váltakozása. Míg a nyarak melegek, a telek kifejezetten hidegek szoktak lenni (az átlaghőmérséklet a januári -4 °C-tól a júliusi 26 °C-ig terjed). Emellett, tavasszal és ősszel az időjárás hajlamos egy szempillantás alatt átváltani naposról esősre.

Magyarország a mérsékelt éghajlati övben fekszik és viszonylag száraz kontinentális éghajlattal rendelkezik. Az országot övező hegyvonulatok, az Alpok és a Kárpátok pedig védelmet nyújtanak a szélsőséges időjárási viszonyoktól.

Az olykor szeszélyes időjárás miatt nem mindig könnyű feladat megtalálni a tökéletes ruházatot. A négy évszak váltakozását megélni viszont csodás dolog. Ha kíváncsi vagy az időjárás előrejelzésre és megbízható forrást keresel a HungaroMet oldalát javasoljuk.

ÉRKEZÉST KÖVETŐEN

Nagy valószínűséggel te is repülővel landolsz majd a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (BUD). Ez Magyarország fő repülőtere, Budapesttől 16 km-re, délkeletre található. Mivel részt kell majd venned egy útlevélellenőrzésen, javasoljuk, hogy tekintsd át előre a szükséges dokumentumok listáját küldő országod külképviseletének vagy a légitársaságodnak honlapján.

A reptérről a belvárosba több módon is lehetőséged nyílik bejutni. Választhatsz a transzfer, a terravíziós busz, a vonat, a 200E busz és más lehetőségek közül. Az árak megtekintéséhez és a jegyvásárláshoz kattints IDE.

A navigáció megkönnyítése és a magas adathasználati díjak elkerülése érdekében ajánljuk, hogy szerezz be egy helyi SIM-kártyát. Prepaid SIM-kártyát a reptéren is be tudsz szerezni. Felkeresheted a helyi plázákban található Yettel/Telekom/Vodafone üzletek egyikét, vagy rendelhetsz egy Magyarországon is érvényes e-SIM kártyát is.

A legtöbb helyen készpénz használata nélkül is jól boldogulsz majd, ha rendelkezel a Visa, MasterCard vagy valamely elektronikus fizetési mód egyikével. Javasoljuk azonban, hogy tarts magadnál pár ezer forintot kisebb címletekben (500 vagy 1000 forintos bankjegy) és néhány 100, 200 forintos érmét, hogy semmiképpen se érjen meglepetés.

TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Magyarország szélesen kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik. A legtöbb helyen elérhetőek az autóbuszok, a nagyobb városokan trolik és villamosok, metrók, hajójáratok, valamint Budapest elővárosi vasútvonalán a HÉV is. Szerencsére a kerékpározás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Budapesten egyre több helyen érhető el a MOL BuBi, Debrecenben pedig az UniBike közösségi kerékpár hálózat.

Ha vidékre szeretnél utazni, akkor sem szükséges autót bérelned. Választhatod a Volánbusz vagy a MÁV országos autóbusz- és vonatrendszerét, amelyek rendszeresen közlekednek és kedvező áron elérhetőek.

Ha taxit vagy übert vennél igénybe, mindenképpen kerüld a jelöletlen taxikat és igyekezz telefonon vagy mobil applikáción keresztül foglalni. Budapesten az engedéllyel rendelkező taxikat sárga színnel különböztetik meg. Az übert illetően pedig a BOLT applikációját tudod használni.

Reméljük, tippjeink segítettek felkészülni erre az izgalmas utazásra. Sok sikert kívánunk, és várjuk, hogy mihamarabb találkozzunk Magyarországon!