2023-08-01
Ha a forró nyári napokon szeretnél elmenekülni a városból egy kis időre, és a barátaiddal egy strandon lazulni, látogasd meg Magyarország legjobb tavait, ahol a strandolás mellett kipróbálhatod a vitorlázást, a szörfözést, a horgászatot, sőt még SUP deszkát is tudsz bérelni. Nézd meg az alábbi listánkat!


Balaton

A Balaton egyszerre Magyarország legnagyobb édesvize és Közép-Európa legnagyobb tava a maga 600 négyzetkilométerével. Hatalmas területe miatt „a Magyar tengernek” is nevezik. A tó az 1960-as és 1970-es években vált népszerű turisztikai célponttá lenyűgöző strandjai és festői tájai miatt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Ha ide látogatsz különböző szálláslehetőségek közül választhattok: megszállhattok szállodákban, üdülőkben, kempingekben vagy apartman házakban. A parton kipróbálhatod a vitorlázást, szörfözést, horgászatot, vagy csak lazíthatsz és napozhatsz, miközben kedvenc könyvedet olvasod. Egynapos kirándulásként olyan híres tóparti városokba is ellátogathatsz mint Tihany, Siófok vagy Zamárdi, ahol minden nyáron megrendezik az egyik legnépszerűbb zenei fesztivált, a Balaton Soundot. Emellett a régió híres szőlőbirtokait is felkereshetitek, mint például Badacsony vagy Balatonfüred, amelyek az olaszrizling boráról híresek.

Hévíz

A Hévízi-tó a világ második legnagyobb termáltava, gyógyító tulajdonságai miatt gyógy- és wellness központként működik a magyarok és a nemzetközi vendégek számára. A víz olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kén, a szénsav, a kalcium és a magnézium, így fürdőzésre és gyógyászati célokra is alkalmas. A tó érdekessége, hogy a felszín alatt 38,5 m mélységben egy forrásbarlang található, ahol a víz nagy része 72 óránként teljesen kicserélődik. A tó körül olyan természeti látványosságok találhatók, mint a Keszthelyi-hegység – amely kiválóan alkalmas túrázásra – és a Balaton, amely szintén viszonylag közel van.

Fertő

A Fertő-tó Európa egyik legnagyobb sós tava, amelynek felülete mintegy 315 négyzetméter, mélysége pedig mindössze 1 méter, ami a Balatonhoz vagy más magyarországi tavakhoz képest viszonylag sekélynek számít. A Fertő-tó nemcsak két ország – Magyarország és Ausztria – határán fekszik, hanem két földrajzi régió, a Kis-Alföld és a Soproni-hegység határán. A tó és térsége 2001 óta az UNESCO Világörökség része, 2013 óta pedig Hungarikum. Ha erre a vidékre látogatsz, érdemes kipróbálni a szabadtéri programokat is, mint például a madármegfigyelés, kerékpározás, vitorlázás vagy horgászat.

Tisza

A Tisza-tó Magyarország egyik legnagyobb mesterséges tava, amelyet 1973-ban hoztak létre egy vízgazdálkodási projekt részeként, és a közeli területek árvízveszélyének mérséklésére szolgáló víztározóként funkcionál. A tó tele van vízfolyásokkal, patakokkal, folyókkal, tágas kék vizű területekkel és árterületi erdőkkel. Ennek eredményeképpen a tó zegzugos csatornái miatt remek lehetőséget nyújt a kenuzás kipróbálására. Ami a növény- és állatvilágot illeti, a terület számos különleges növénynek és állatnak is otthont ad – például színes tavirózsáknak, vagy veszélyeztetett madár és hal fajoknak. Fontos, hogy a tó egy része a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik, és természetvédelmi területként szolgál. A Tisza-tó tökéletes hely, ha szereted a természetet, és kevesebb pénzt szeretnél költeni, mint a Balatonon.

Velence

A Velencei-tó a Velencei-hegység lábánál, Fejér megyében, Budapest és Székesfehérvár között található. A tó vize a maga 1,5 méteres mélységével igazán sekély, nyáron 26-28 Celsius-fokig melegszik fel a vize. Ha ezt a tavat választod úticélul, akkor az úszás és napozás mellett kipróbálhatsz pár vízi sportot is, mint a vitorlázás, a szörfözés vagy a kajakozás. Fontos, hogy csónakok és SUP-deszkák is bérelhetők, így a nádasok élővilágát közelről is megfigyelheted. A tó környékén több nevezetesség is található, mint például a pákozdi ingókövek, a Cziráky-kastély vagy Agárd, Gárdonyi Géza – az Egri csillagok írója – szülőhelye.

Mindent egybevetve, ha a forró nyári napokon hűsölni szeretnél, több lehetőséged ha vízpartra mennél. Keresd meg a fürdőruhád, készítsd elő a törölköződ és a strand papucsod. Szánj egy kis időt magadra és a barátaidra, élvezd a nyarat és pihenj a magyarországi tavak környékén!