2023-05-24
Ismerd meg Vlada Volkovát Kazahsztánból, Almatiból. Édesanyja Kárpátaljáról származik, így Vlada számára a magyar nyelv és kultúra mindig is ismerős volt. Álma, hogy minél többet megtudjon magyar örökségéről, akkor vált valóra, amikor megkapta a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjat, és mellette elkezdhetett magyarul tanulni.


Mesélj nekünk magyar felmenőidről!

Édesanyám a kárpátaljai Salánki faluban született. 15 éves volt, amikor Kazahsztánba költöztek, hogy ott éljenek. Egész gyermekkoromban hallottam édesanyámat magyarul beszélni, később pedig csatlakoztam a Magyar Kulturális Központ ifjúsági tagozatához. Gyakran részt vettünk a Magyar Konzulátus és az almati Magyar Kulturális Központ által szervezett rendezvényeken, amelyeket édesanyám vezetett. Különösen inspirált arra, hogy a magyar nyelvet is megtanuljam, amikor magyarországi vendégekkel találkozhattunk: színészekkel, zenészekkel, operaénekesekkel. Turistaként sokszor jártam Magyarországon, és beleszerettem ebbe az országba, a hagyományaiba, a finom ételeibe. Gyerekkorom óta próbáltam az iskolai előadásokon leírni az osztálytársaimnak, hogy mit is jelent számomra Magyarország.

Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországon tanulsz?

A középiskola elvégzése után szerettem volna egy magyarországi nyelviskolába járni, hogy megismerjem ennek a gyönyörű országnak a nyelvét, hagyományait és szokásait. Sajnos akkoriban nem találtam megfelelő programot, ezért beiratkoztam egy kazahsztáni egyetemre, ahol első diplomámat építészetből szereztem. Később megláttam a lehetőséget, hogy magyarul tanulhassak – a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram támogatásával. Amikor felvételt nyertem, határtalan boldogság fogott el, hiszen egész életemben erről álmodtam.

Jelenleg a Képzőművészeti Egyetem elsőéves grafikus hallgatója vagy. Milyenek a benyomásaid az egyetemi életről?

Nagyon lenyűgözött, ahogyan itt a tanulási folyamat zajlik. A diákok számos nemzetközi versenyen vehetnek részt, amelyek segítenek abban, hogy nevet szerezzünk magunknak a szakmában. Idén márciusban munkámért az egyetem hallgatói innovációs pályázatán díjat is nyertem. Rengeteg hasznos információt kapunk, és emellett elég szabadságot ahhoz is, hogy kifejezzük kreativitásunkat.

Vlada Volkova átveszi a díját a Magyar Képszőművészeti Egyetemen
@Magyar Képzőművészeti Egyetem

Vlada díjnyertes munkája
@Vlada Volkova

Miért ajánlanád az ösztöndíjprogramot, miért pályázzanak diaszpórában élő fiatalok?

A hallgatóknak szervezett tevékenységek miatt. Az ilyen eseményeken új embereket ismerhetsz meg, és együtt tanulhatod meg a magyar hagyományokat a nemzeti táncokban vagy például a népi konyha kóstolásában. A kedvencem a sátoraljaújhelyi kirándulás volt, mert leírhatatlanul gyönyörű volt a kilátás, a múzeumokban nagyon érdekes volt a program, és egy finom vacsora után mindannyian együtt tanulhattunk magyar táncokat.

Említetted, hogy részt vettél magyar nyelvi képzésen is. Mesélnél nekünk többet a tapasztalataidról?

Nagyon fontos volt számomra, hogy megtanuljak magyarul, hiszen Kazahsztánban nem sok magyar van, aki beszéli az anyanyelvét, és szerettem volna, ha az örökségem, a nyelvem és a hagyományaim megmaradnak a gyermekeim számára. Minden nagyon jól ment a nyelvtanulásom során. A tanárok nagyon érthetően közvetítették az információkat, és egy év alatt nulláról B2-es szintre jutottam. Most már mindent megértek, amit mondanak nekem, és könnyedén tudok beszélgetést folytatni. Mindenki azt mondja, hogy a magyar nyelv nagyon nehéz. Ezzel egyet is tudok érteni, meg nem is. Én azt vallom, hogy ha szereted a nyelvet, könnyű megtanulni!

A MFA Ballasi magyar nyelvi képzésén vettem részt. Az egyéves képzés során magyar nyelvet, történelmet, művészettörténetet és filozófiát is tanulhattunk. Jelenleg is magyarul tanulok az egyetemen.