2022-05-06
Video message from State Secretary Orsolya Pacsay-Tomassich about the Hungarian Diaspora Scholarship starting in November 2020.


Kedves fiatalok, kedves leendő ösztöndíjasaink! Mi Magyarországon több, mint 1000 éve élünk a Kárpát-Medencében, Európa szívében. Egy olyan nemzetben, amelynek honfitársait a XX. század diktatúrái, a történelem viszontagságai, vagy pedig a szabadság iránti vágyuk elszakított szülőföldjüktől.

Hosszú időn keresztül ezek az emberek voltak azok, akik bár nemzetünk részesei, nem tudtak hazatérni. Ők a ti szüleitek, nagyszüleitek, dédszüleitek. Így Magyarország számodra lehet, hogy csak egy régi családi anekdota. Egy régi, szép kép egy aranyos kis városkáról, faluról, vagy esetleg egy nagyobb városról, amelyet egy folyó szel ketté.

Lehet, hogy egy megsárgult szélű fénykép, amelyről visszamosolyog egy távoli rokon. Vagy egy idegen csengésű név, amelyről már az ékezetek is lehullottak. De az is lehet, hogy ez egy élő emlék, egy élő hagyomány, amit őriztek még. Néptáncok, népdalok, vasárnapi iskola… És őrzöd azt a titkos nyelvet, a magyart, amit csak a családod ismer. Legyen bárhogy is, mi hisszük, hogy a közös múlt és a közös jövő összeköt minket.

Hisszük, hogy magyarnak lenni, magyar gyökerekkel rendelkezni egy lehetőségekkel teli, gazdag jövőt jelent. Egy olyan jövőt, amelyet érdemes kipróbálni. Az emlékek, bár haloványodnak, de hisszük, hogy a kötödés örök. Szeretnénk, hogyha Magyarország eleven élmény lenne számodra is. Arra biztatunk, hogy térj vissza gyökereidhez. Ezért alkotta meg a magyar kormány a magyar felsőoktatási diaszpóra ösztöndíjprogramot.

Ami a 2021/22-es tanévben indul, most novemberben kezdődnek a jelentkezések. És szeretnénk, ha te is élnél ezzel a lehetőséggel és Magyarországot választanád felsőoktatásaid folytatására. Ha Magyarországot választod és ide jössz haza tanulni, megmutatjuk neked Magyarország gazdag történelmi és kulturális hagyományait és értékeit.

Itthon világszínvonalú oktatásban részesülhetsz, versenyképes tudást tudunk neked adni, a saját nyelvismeretedhez méltóan, vagy angolul vagy magyarul, de mindenképpen bevezetünk a magyar nyelv szépségeibe. Bárhol is élsz a világban, fontos vagy számunkra. Vár téged egy ország, egy nemzet, amelynek te is a részese vagy. Térj vissza a gyökereidhez, várunk téged Magyarországon!