2021-06-01
Diákként egy új országban nem könnyű feladat a pénzügyek menedzselése. Ebben a cikkben adunk pár hasznos tippet ahhoz, hogy tudd, milyen főbb költségekkel számolj az ittléted során.


Bérlet vagy kollégium?

Mielőtt Magyarországra költözöl, gondold végig, milyen lakhatási forma lenne számodra ideális. Több lehetőség is van, például hallgatók számára fenntartott kollégiumi szobák, vagy a lakásbérlés. Mindkét esetben érdemes időben elkezdeni keresgélni.

Jó ötlet először megkérdezni a fogadó egyetemet, hogy biztosít-e kollégiumot a külföldi hallgatók számára is. A 2019-es statisztikák szerint havi 9000 és 35000 Ft között kell számolnod, ha a hallgatói kollégiumot választod. Egy másik remek lehetőség a lakásbérlés. Az, hogy mennyibe kerül az albérlet több dologtól is függ: a várostól, a lakás városon belüli elhelyezkedéstől, a lakás méretétől, vagy hogy egyedül, vagy közösen béreltek. Ha szeretnél egyedül lakni Budapesten, kb. 90 és 200 ezer forint közötti árakkal kell kalkulálnod. Ha más hallgatókkal béreltek közösen lakást, akkor az árak kedvezőbbek, úgy fejenként körülbelül 50 és 130 ezer forint közötti összeggel kell számolnod.

Étterem vagy saját konyha?

A jelenlegi járványhelyzet miatt sajnos a legtöbb étterem még mindig zárva van, de amint újra nyitnak, számos lehetőség közül választhatsz. Nézzük meg érdemes-e otthon főzni, vagy jobb inkább étterembe menni! A numbeo.com adatai szerint, ha magadra főzöl, az egy főre eső havi minimum összeg 55 ezer forint körül mozog Budapesten. Ez a szám az ország más területein eltérő lehet.

Étterembe menni jóval drágább: a numbeo.com szerint, egy átlagos étteremben kb. 1200 és 3000 Ft közötti összegbe kerül egy étkezés. Néha viszont jó program a barátokkal, ha kipróbáltok egy-egy új helyet és beültök valahova közösen. Érdemes ebben is az egyensúlyra törekedni.

Tömegközlekedés

Diákként több kedvezményre is jogosult vagy, például kedvezményes havi bérlettel utazhatsz a tömegközlekedési eszközökön. Magyarországon belül busszal (pl.: VOLÁN-nal), vagy vonattal (pl.: MÁV-val), a legolcsóbb a közlekedés. Az ár függ a távolságtól, vonaton pedig a kocsiosztálytól is. Budapestnek saját tömegközlekedési rendszere van, amelyet legolcsóbban BKK diák bérlettel vehetsz igénybe, amely egy főre havonta kb. 3450 Ft-ba kerül.

Szórakozás (színházak, mozik, koncertek)

A barátokkal való kikapcsolódás szintén része a magyarországi élményeknek. De mennyibe kerül megnézni egy színházi előadást, vagy elmenni moziba? Átlagosan a színház- és koncertjegy árak kb. 1500 és 10 000 Ft között mozognak, de az ár függ az előadás vagy koncert típusától és a helyek besorolásától is. A mozijegyek árai 1500 Ft-tól indulnak egy 2D-s vetítésre diákkedvezménnyel, a 3D-s, 4D-s és IMAX élmény már többe kerül.

Szabadidős tevékenységként kipróbálhatod a helyi sport központokat is, amely havonta átlagosan kb. 10–20 ezer forintba kerül diákkedvezmény nélkül. Néhány egyetemnek saját jól felszerelt sportközpontja vagy edzőterme van, és különböző csoportos órákat is biztosítanak, mint például az aerobik, pilates, jóga, kardio edzés, futball, kézilabda, vagy kosárlabda. Érdemes érdeklődni az egyetemeden további információért és árakért.

A költségeket nem könnyű előre kiszámítani, különösen, ha másik országba költözöl; bízunk benne, hogy cikkünk segít az alapvető kiadások megtervezésében. Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy milyen az élet nemzetközi hallgatóként Magyarországon, látogass el a studyinhungary.hu weboldal Living in Hungary aloldalára, ahol még több érdekességről olvashatsz angolul!

 

Források:

Links and sources: eduline.hu: kollégiumi helyek 1. rész ; 2. rész ; kollégiumi árak; numbeo.com: cost of living in Hungary ; food prices in Budapest; BKK.hu ; cinemacity.hu