A nagyvilág különböző pontjairól érkező, magyar származású fiatalok az ország különböző egyetemein és szakjain tanulnak. A diaszpórában élő fiatalok első találkozóját Zemplén fővárosában, Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel Tábor és Rendezvényközpontban valósította meg a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy az ösztöndíjasok találkozzanak, ismerkedhessenek egymással és a Balassi Képzési Programok keretében tanuló Kárpát-medencei társaikkal. A rendezvényen közel 150 fiatal vett részt.

A hétvége folyamán az ösztöndíjasok több előadáson is részt vehettek, többek között megismerhették a Hazajáró programot és televíziós műsort. Szombaton ellátogattak a diákok Széphalomba, ahol előbb a Magyar Nyelv Múzeumát, majd a Kazinczy Ferenc Múzeumot tekintették meg. A diákok maguk írhattak kézzel levelet, melyet „Széphalom” feliratú pecséttel láthattak el, ezzel emléket készítve arról, hogy a széphalmi Kazinczy-birtokon jártak és teljesítették Petőfi intelmét: „… szent hely, szent az öreg miatt, kinek ott van háza és sírhalma. Kötelessége volna minden emelkedettebb magyarnak életében legalább egyszer oda zarándokolni…”

Este a szakmai és kulturális programok után a szórakozásé volt a főszerep: borkóstoló és táncház zárta a tartalmas hétvége programjait.

A program a Rákóczi Szövetség szervezésében, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban valósult meg.

Nézd meg az eseményről készült videót itt: