2022-11-15
Oktber 28-án a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Tempus Közalapítvány hivatalosan is köszöntötte a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíj program új hallgatóit az Urban Betyár étteremben. A jó hangulatú délutnról az alábbiakban olvashatsz.


A Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramot 2020-ban alapította a magyar kormány, és kivételes lehetőséget biztosít a pályázóknak szakmai céljaik megvalósítására és magyarságuk megélésére. Az első, 2021/2022-es tanévben a világ több mint 15 országából 58 pályázó kezdhette meg tanulmányait valamely magyar felsőoktatási intézményben mind a fővárosban, Budapesten, mind az ország más városaiban.  Az idei 2022/23-as tanévben közel 80 ösztöndíjast köszönthettünk több mint 10 olyan országból, ahol a magyar diaszpóra él, illetve a személyesen találkozóra nyílt lehetőség, ahol a jó hangulat mellett különböző csapatépítő foglalkozásokon is részt vehettek a vendégek.

A program kora délután egy kuriózumnak számító Néprajzi Élményközpont látogatással kezdődött a Urban Betyar étteremben. Bár a hely Budapest szívében található, a kiállítás ízelítőt adott Magyarország szellemi, tárgyi és építészeti örökségéből különböző népi relikviákon és interaktív elemeken keresztül. A Néprajzi Élményközpontban kiállított tárgyak azt őrzik, ami ma már csak emlék, de egykor a mindennapi élet anyagi kultúrája volt. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a sokszínű magyar kulturális örökségre, és segítsen mindenkinek, aki szeretne kapcsolódni a hagyományokhoz.

A jeles vendégek között volt Őexcellenciája, Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Kedves szavakkal köszöntötte a diákokat, és élményekben gazdag időt kívánt nekik a magyarországi tanulmányaikhoz. Ezután Jánosik Orsolya a Tempus Közalapítvány részéről tartotta meg beszédét, amelyben arra biztatta a diákokat, hogy építsenek jó kapcsolatokat azokkal, akik a pályázatuk mögött állnak.

A megnyitó beszéd után a vendégek egy finom ebédet fogyasztottak el, melyen minden igényt kielégítő, különböző fogásokat kínáltak.  Nem sokkal később az új ösztöndíjasok egy szórakoztató kvízben vehettek részt, ahol próbára tehették Magyarországgal kapcsolatos tudásukat. Henrik, a kvízmester sok érdekes kérdéssel hívta ki a résztvevőket a magyar kultúráról, történelemről, szokásokról és hagyományokról. A rendezvény során a diákok interjúkat adtak, ahol lehetőségük volt megosztani érzéseiket és elvárásaikat a magyarországi tanulmányaikkal és itt tartózkodásukkal kapcsolatban.

Naplemente előtt a résztvevőknek még volt egy kis idejük beszélgetni és kicsit jobban megismerni egymást. A magyar diaszpóra tagjaiként sok diák már folyékonyan beszél magyarul, így a beszélgetések magyar és angol nyelven váltakoztak. A legtöbb ösztöndíjas csak egy hónapja érkezett Magyarországra, így mindannyian tele voltak új élményekkel és izgalommal.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden vendégnek és résztvevőnek, hogy ilyen egyedivé és emlékezetessé tették ezt az eseményt, és kívánunk minden új magyar diaszpóra ösztöndíjasnak élményekben és szakmailag gazdag tanulmányi időt Magyarországon. Élvezzék az ittlétet, szerezzenek új barátokat, és fedezzék fel az itteni kötődéseket!

Itt nézd meg a képgalériát a fogadásról a képgalériában!

Fotók: Lékó Tamás