2022-09-27
2022-ben szeptember 29. és október 2. között kerül megrendezésre Magyarországon az év legnagyobb nemzetközi könyves eseménye, amely a térség meghatározó szakmai és egyben kulturális fóruma. A fesztivál számos kiállítóhelyet kínál a Millenárison, ahol a meghívottak közt szerepel 25 ország közel 100 neves alkotója, 400 magyar és határon túli író, tudós és művész.


Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselőivel számos izgalmas kulturális programot – író-olvasó találkozókat, felolvasásokat, és kerekasztal beszélgetéseket – kínál.  A fesztivál könyvszakmai és üzleti fórumként is funkcionál, amelyen a régiót érintő könyvpiaci problémákat, valamint az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokat, szakmai tanácskozásokat és konferenciákat lehet látogatni. A rendezvény egy nyitott könyvvásár is, amely évente több tízezer látogatót vonz. A meghívottak közt a világ legnevesebb írói és költői szerepelnek, a hazai és külföldi érdeklődők pedig több, mint 50.000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak.

A fesztivál nem csak vásárként, de kulturális fórumként is szolgál, ezért a rendezvénynek kiemelt célja, hogy minden évben díszvendégként mutassa be egy-egy ország, avagy régió irodalmát és kultúráját. Az eddigi meghívottak között szerepelt már Kanada, Kína, Izrael, Törökország, az Európai Unió és Észak-Európa országai, valamint a Visegrádi Együttműködés országai – azaz Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország.

Az idei fókuszban a szlovák irodalom, valamint annak magyarországi reprezentációja fog szerepelni. A szlovák irodalom legjavát a Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában mutatja be. Az egyesület tagjai olyan alkotók, költők, próza- és drámaírók, irodalom- és művészkritikusok, akik egyszerre kötődnek Szlovákiához és vállalkoznak a magyar írásbeliség és a művészet reprezentációjára. A szlovák kiállítást Dragomán György és T. Szabó Anna fogják megnyitni a szlovák vendégekkel együtt.

A fesztivál keretein belül rendezik meg a nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amely az Európai Unió tagországaiban prózaírással foglalkozó fiataloknak biztosít lehetőséget a bemutatkozásra.

 

Mindemellett, a Könyvfesztivál idei díszvendége lesz a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest főpolgármesterétől veszi át a Budapest Nagydíjat is. Alekszijevics könyvei már 19 országban jelentek meg, művei alapján majdnem 20 dokumentumfilm és 3 színmű született. Írói tevékenységét számos rangos díjjal elismerték, ilyen volt többek között az Európai Együttműködésért-díj, az Alfred Toepfer Alapítvány Herder-díja, valamint a német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének Békedíja.

A fesztivál tárt karokkal vár mindenkit, az idősebbektől kezdve a fiatalabb generációkig. A gyermekkönyvek iránt érdeklődők az Üvegcsarnokban (D épület) vehetnek részt a családi programokon, melyeknek célja a gyermekeknek szóló művek népszerűsítése. A többieket pedig a Fogadóban (G épület), valamint a parkban felállított pavilonokban várják egyéb színes programokkal.

Ha te is csatlakoznál, az esemény magyar nyelvű programfüzetét ITT találod.

 

 

A képek forrása: https://bookfestival.hu/