2024-06-03
A tartózkodási engedélyek érvényességét illetően fontos változások történtek.


Az alábbiakban az új idegenrendészeti jogszabály, a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó általános szabályokról szóló 2023. évi XC. törvény hatályba lépésével kapcsolatos átmeneti szabályokat találja. Ez a cikk az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságtól származó információk összefoglalását tartalmazza. A tájékoztatás teljes hivatalos verzióját az alábbi linken találja: oif.gov.hu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=2177&Itemid=2404&lang=en

A tartózkodásra jogosító okmányok érvényessége

  • A 2024. január 1. napja előtt kiadott vízum, tartózkodási engedély, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás, bevándorlási engedély, illetve letelepedési engedély, ideiglenes, nemzeti és EK letelepedési engedély és az úti okmány az érvényességi idején belül az abban foglaltak szerinti tartózkodásra jogosít.
  • Ha Önnek 2024. január 1. és 2024. február 29. között jár le a tartózkodási vagy letelepedési engedélye, annak érvényessége 2024. április 30-ig meghosszabbodik, tehát úgy kell tekinteni, mintha eredetileg is 2024. április 30-i érvényességi idővel lett volna kiállítva.

A 2024. január 1-jén érvényes engedéllyel rendelkezők Btátv. szerinti első kérelmének benyújtása

Ha Ön 2024. január 1-jén Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezett, az új idegenrendészeti jogszabály, a Btátv. szerinti jogcímek valamelyikén kérelmezheti a tartózkodási engedélye kiadását. A kérelmet legkésőbb a tartózkodási engedély lejárta előtt 45 nappal nyújthatja be.

Mi a teendőm, ha a tartózkodási engedélyem érvényességi ideje 2024. március 1 és április 1. között jár le?

Ha az Ön tartózkodási engedélye 2024. március 1 és április 1. között jár le, a tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmet legkésőbb a tartózkodási engedély érvényességi idejének utolsó napján kell benyújtania.

Mi a teendőm, ha 2024. január 1-jén érvényes családi együttélés céljából tartózkodási engedéllyel rendelkezem, vagy ha 2024. január 1-jét követően szeretnék családi együttélés céljából csatlakozni Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező családtagomhoz?

a) Ha Ön 2024. január 1-jén érvényes családi együttélés biztosítása célú tartózkodási engedéllyel rendelkezik, a Btátv. szerinti családi együttélés biztosítása célú tartózkodásra vonatkozó jogok illetik meg és kötelezettségek terhelik.

b) Ha Ön 2024. január 1-jét követően szeretne családi együttélés biztosítása céljából csatlakozni olyan családtagjához, akkor a családi együttélés biztosítása céljából a tartózkodási engedélyt 2024. január 1. után is a Harmtv. szerint kell kiadni, és arra a Harmtv. szabályait kell alkalmazni.