2022-05-24
Ha túrázó vagy, talán hallottál már a leghíresebb magyar túraútvonalról, az Országos Kéktúráról, amely Írottkőtől indulva közel 1200 km-en kanyarog és Hollóházáig, az ország nyugati feléről az északkeleti hegyek felé. Tanulmányaid során felfedezheted néhány részét vagy az egészet. Ismerjünk meg néhány részletet az izgalmas utazásodhoz!


Magyarországon több mint 21 ezer km hosszú jelzett túraútvonal-hálózat található, a Kéktúra pedig Európa legrégebbi hosszútávú útvonalai közé tartozik (1938-ban létesült). A Magyar Természetjáró Szövetség 1930-ban határozta meg az egész országot átszelő Kéktúra útvonalának nyomvonalát és irányát. Az útvonal megjelölése lassan haladt, és a II. világháború félbeszakította, így az túravonal egyötöde jelöletlenül maradt. Végleges hosszát az 1989-es politikai változások után érte el, amikor az államhatáron lévő nyugati túraútvonal (Írott-kő) bejárhatóvá vált.

A Kéktúra országos hírnévre a Rockenbauer Pál által 1979-ben forgatott legendás dokumentumfilm-sorozat (Másfélmillió lépés Magyarországon) révén tett szert. A Magyar Televízió 10 fős stábja 77 nap alatt teljesítette az 1124 km hosszú utat keletről nyugatra, és az út során forgatták le a 14 részes film alapanyagát, amely népszerűvé tette a magyarok körében az ösvényt. Most is évről évre egyre ismertebbé válik, évente több mint 15 ezer túrázó vág neki az útnak. Az Országos Kéktúra útvonalát a National Geographic 2020-ban a világ 25 ajánlott túrája közé sorolta.

 

Általában a kéktúrázás többet jelent, mint az ország többnyire északi részén elterülő hegyekben való gyaloglást. Bár a Kéktúra a legismertebb útvonal, létezik az Országos Kékkör, amely a klasszikus mellett 2 másik önálló, összefüggő útvonalból áll: A Rockenbauer Pál Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra. Az ösvény különleges egységei azok a szakaszok, amelyek a Kőszegi-hegységből indulnak, a Kisalföldön át a Balatonra és a fővárosba érnek, majd a Mátra hegységben a Bükk-hegységen át folytatódnak, végül a Zempléni-hegységben fejeződnek be.

Az Országos Kéktúra teljes hossza a legutóbbi, 2020-ban végzett GPS-felmérés szerint 1168,2 km, a teljes útvonalon nyugat-keleti irányban összesen 30 213 méter szintemelkedés tapasztalható. A kb. 344 órás gyalogtúrát igénylő útvonal 27 különböző szintű és különböző tájakat bemutató szakaszból áll, és 151 bélyegzőt találunk rajta.

Az útvonal teljesítése és a túrázás mindenki számára bármikor ingyenes, korhatár és tagság nélkül. Csak a 6 éves korú gyermekek kaphatnak hivatalos igazolást. Nincs határidő, és a saját döntésed, hogy mikor és melyik szakaszt teljesíted. Az egyetlen feltétel, hogy a tanösvényt túrázva, azaz gyalogosan kell teljesíteni.

A tanösvény fenntartója a Magyar Természetjáró Szövetség, és ez egy útvonalkövető túraútvonal, ami azt jelenti, hogy ha A pontból B pontba akarsz eljutni, akkor a fehér alapon kék csíkkal jelölt útvonalat kell követned. Az ösvénynek van egy igazolófüzete (a boltjukban megvásárolható) különböző kiadásokban, és az ellenőrző pontok bélyegzőivel és a dátum beírásával kell igazolnod, hogy teljesítetted a szakasz(ok)at. A hivatalos bélyegzők a túrázás során az ellenőrző ponton egy dobozban vannak. Ha nem tudod használni a bélyegzőket, két hivatalos lehetőséged van az igazolás megszerzésére: (1) készítesz egy szelfit az ellenőrző ponton, vagy (2) elmész a legközelebbi boltba, vasút- vagy buszpályaudvarra, illetve templomokba, és az ő bélyegzőiket használod a hely nevének megjelölésével együtt.

Az alábbi eszközök legyenek nálad a túrafelszerelésed mellett: pecsétfüzet, bélyegzőpárna, tinta és toll. Az egyes szakaszokról itt találsz információkat. Az utad akkor ér véget, ha teljesítetted a teljes útvonalat, és az igazolófüzeted tele van bélyegzőkkel és dátumokkal. Ezáltal elkészül egy szép túranapló, amit elküldhetsz a Magyar Természetjáró Szövetségnek ellenőrzésre, később megkapod az oklevelet a jelvénnyel együtt, és a neved bekerül a hivatalos Kéktúra teljesítők közé.

Szóval, húzd fel a bakancsodat és ragadd meg a hátizsákodat, indulj útnak a Kőszegi-hegységből a Kisalföldön át a Balatonra, majd látogass el a fővárosba. Menj át a Dunán és kiálts Kékestetőn, pihenj meg a Bükkben, és fedezd fel a vadregényes Zemplént. Ha teljesítetted, szólj nekünk!

Források: Országos Kéktúra, National Geographic: Here are the best trips to take in 2020, Kéktúra szakaszok , Wikimedia commons: National Blue Trail Hungary