2023-12-21
A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Tempus Közalapítvány december 11-én karácsonyi rendezvényt szervezett a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram hallgatói számára a Szamos Csokoládémúzeumban. A délután vidám hangulatban zajlott Budapest központjában.


A program kora délután a Szamos Csokoládé Múzeumban kezdődött, amely Magyarország egyik legrégebbi hagyományos édesség- és csokoládémanufaktúrája. Az érkezést követően az ösztöndíjasok kisebb csoportokra bontva három programon vehettek részt. Először, egy interaktív tárlatvezetés során számos érdekes információval gazdagodtak a Szamos történetéről és a magyar kultúrában betöltött szerepéről. Ezt egy csokoládé készítő workshop követte, ahol saját kezűleg készíthettek bonbont. Végül egy rövid filmet tekintettek meg, amelyben megismerték a kakaó útját az egyenlítői ültetvényekről a Szamosig, valamint édességeket kóstoltak.

Az est díszvendégeként jelen volt Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki egy kétnyelvű beszéddel nyitotta meg a rendezvényt és kívánt kellemes ünnepeket az ösztöndíjasoknak. Ezt követően Szabó Csilla, a Tempus Közalapítvány kommunikációs igazgatója tartotta meg beszédét, aki kiemelte a közösségi és kulturális rendezvények fontosságát és bíztatta az ösztöndíjasokat, hogy a következő félévben is legyenek aktívak.

Idén első alkalommal került átadása a Hallgatói Kiválósági Díj és a Magyar Nyelvi Kiválósági Díj, amelyet azon ösztöndíjasok kaptak, akik kiemelkedő tanulmányi teljesítményt értek el és nagyban hozzájárultak a diaszpóra közösség fejlődéséhez. A díjakat Lengyel Miklós és Szabó Csilla adta át.

A díjátadó után a hallgatók egy több fogásos vacsorára voltak hivatalosak, amelynek részeként a Szamos által készített hagyományos magyar desszerteket is megkóstolhattak. A rendezvény remek alkalom volt a vizsgák utáni kikapcsolódásra és az ünnepi időszakra való hangolódásra. Örülünk, hogy együtt is lehetőségünk adódott a közös időtöltésre, és mindenkinek nagyon vidám ünnepeket kívánunk.

Galériánk alább tekinthető meg: