Diaspora students brewing the diaspora beer 2025

2025-09-04
Mi történik, ha a hagyomány találkozik a kreativitással?
Tizenkét Diaszpóra Ösztöndíjas hallgató nemrég egy különleges sörfőző workshopon vett részt, nem csupán azért, hogy megismerkedjenek a sörfőzés mesterségével és különféle ízeket kóstoljanak, hanem hogy valami teljesen újat alkossanak: egy saját Diaszpóra sört, amelyet a közösségi szellem és a közös származás ihlettek.


Tizenkét diaszpóra ösztöndíjas vett részt egy különleges sörfőző workshopon – nemcsak azért, hogy megismerkedjenek a sörkészítés alapjaival és különféle sörtípusokat kóstoljanak, hanem hogy létrehozzanak valami teljesen újat: egy saját diaszpóra sört.

A hallgatók a Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram révén érkeztek Magyarországra, hogy felfedezzék magyar gyökereiket, és jelenleg olyan egyetemeken tanulnak, mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A résztvevők közül voltak, akik olyan távoli városokból utaztak Budapestre, mint Pécs vagy Debrecen; ez is jól mutatja elkötelezettségüket és lelkesedésüket.

A program egy rövid bevezetővel indult a sörkészítés világába: hogyan befolyásolja a szín az ízt, milyen szerepe van az érlelési időnek, és miben különbözik a kézműves sör a nagyüzemi változatoktól. Ezután a résztvevők magyar kézműves söröket kóstoltak, és megtanulták, hogyan lehet szakszerűen értékelni az italok illatát, ízét és textúráját – akár a profik.

Amíg a saját főzetük erjedt, egy izgalmas sörkvíz következett. Tudod például, melyik országban fogyasztják a legtöbb sört egy főre vetítve? (Csehország!) Vagy hogy mennyi az alkohol a világ legerősebb sörében, a Snake Venomban? Döbbenetes, de 67,5%! És azt, hogy a világ legrégebbi sörfőzdéje 13 000 éves?

A kvíz kérdései nemcsak szórakoztatóak, hanem meglepőek is voltak – a győztes csapat egy válogatott magyar kézműves sörkollekcióval térhetett haza. Egészségükre!

De miért épp sörfőzés? Mert ez a tizenkét hallgató öt órán keresztül dolgozott azon, hogy elkészítsen egy egyedi sört, amelyet 2025 októberében, a Diaszpóra Ösztöndíjprogram hivatalos Welcome eseményén mutatnak be. Ez a különleges főzet szimbolikus üdvözletként szolgál majd azoknak a hallgatóknak, akik az őszi félévben érkeznek Magyarországra.

A végeredmény: egy sör, amit diaszpóra hallgatók főztek diaszpóra hallgatóknak. Igazi közösségi élmény, amely ízben is összeköt.

Figyeljétek a részleteket – hamarosan jön a nagy sörleleplezés!