2024-09-11
A HÖOK Diaszpóra Mentorprogram segíti az ösztöndíjasok magyarországi beilleszkedését. A mentorprogram képviselőjét, Pallag Sárát kérdeztük a csatlakozás előnyeiről, a program hatásáról és a kedvenc mentorprogramos élményeiről.


A HÖOK a 2022-es tanévben elindította a Diaszpóra Felsőoktatási Mentorprogramot, mely magába foglalja az Ösztöndíjprogram keretében Magyarországra utazó és itt tanuló hallgatók integrációjának támogatását. A Mentorprogram jelentős segítséget nyújt az ösztöndíjasok tanulmányi és szociális beilleszkedésében és folytonos, személyes mentorálási lehetőséget biztosít a résztvevő hallgatóknak (pl. lakhatási kérdések, általános ügyintézés, felsőoktatási intézmények működése és szolgáltatásai, szociális integráció stb.).

Emellett külön figyelmet fordít a Mentorprogram a magyar diaszpórából érkező hallgatók magyar kötődésére. Az ösztöndíjas hallgatók részére szervezett különböző események nagyrésze a magyar kultúra és a magyar identitás köré szerveződik (pl. történelem, művészet, gasztronómia stb.), ezzel támogatva a résztvevők magyar identitásának erősítését. Ezáltal a HÖOK Diaszpóra Mentorprogram által szervezett programok egyszerre nyújtanak betekintést a magyar élet és kultúra több szegmensébe, valamint az Ösztöndíjprogram megvalósítását is támogatják.

Kirándulás Pozsonyba

Feltettünk pár kérdést a mentorprogram képviselőjének, Pallag Sárának, hogy jobban megértsük a közösségi szervezet céljait és mindennapos működését.

Hogyan segíti a mentorhálózat mind a mentorok, mind a mentoráltak fejlődését?

A HÖOK Diaszpóra Mentorprogramban való részvétel számos előnnyel jár. Van egyfajta egyedülálló kettőssége a programnak, ugyanis nemcsak betekintést nyújt egy nemzetközi környezetbe, hanem lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevők nyelvi képességektől függetlenül magyarokként alakítsanak ki értékes kapcsolatokat. Így a programban résztvevők tartós kapcsolatokat építhetnek, szakmai tapasztalatot szerezhetnek, és felfedezhetik Magyarország kulturális és természeti kincseit. Emellett pedig hiszem, hogy a legnagyobb érték az összetartó közösségben rejlik, amelyet a mentorokkal és mentoráltakkal együtt alakítottunk ki.

Ismerkedés a magyar kultúrával és történelemmel a Fiumei Úti Sírkertben

Van kedvenc pillanatod vagy történeted, amit megosztanál?

Nehezen tudnék egyetlen pillanatot kiemelni, de talán a legkedvesebb emlékem a 2023/24-es tanév félévzáró rendezvénye volt, amelyet egy állóhajón tartottunk Budapesten. Ez az esemény vonzotta a legtöbb mentort és mentoráltat, és csodálatos volt látni a két év alatt felépített közösséget egy helyen. A sok ismerős arc és érdekes beszélgetés miatt még értékesebb volt számomra a program.

Közös korcsolyázás a Városligeti jégpályáján

Mi inspirált arra, hogy csatlakozz a mentorhálózathoz? Milyenek az eddigi tapasztalataid?

2022 augusztusában csatlakoztam a HÖOK Diaszpóra Mentorprogramhoz, így elmondhatom, hogy már a program előkészítésében is részt vettem. Nagyon örültem, hogy egy olyan munkahelyhez csatlakozhattam, ahol kreatív szabadságot kapunk a programok szervezésében. Főképpen az motivált, hogy a magyar kultúrát olyan embereknek mutassuk be, akik bár magyar származásúak, bizonyos kulturális szokásokat új élményként élhetnek meg.

Új barátokat lehet szerezni a busójárás alatt is

Úgy gondolom, hogy magyar fiatalokként gyakran elsiklunk Magyarország kulturális gazdagsága felett, nem ismerjük fel ezeket az értékeket a mindennapi életünkben. Ezért a napi rutinom részévé vált olyan, hogy olyan programlehetőségek fedezzek fel, amelyek közelebb hozhatják a magyar kultúrát a fiatalokhoz is. Gyakran kapunk visszajelzéseket az ösztöndíjasoktól, hogy nagyon jól érezték magukat a rendezvényeinken, ami még inkább rávilágít arra, hogy amit csinálok, az értékes és előremutató munka.

Látogatás a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárába

Sára azt is megjegyezte, hogy a mentorhálózat változatos rendezvényeket szervez heti rendszerességgel, hogy az ösztöndíjasok jobban megismerhessék a magyar kultúrát, nyelvet és történelmet, és hogy évek múltán is szeretettel emlékezzenek vissza ezekre. Tapasztalataik alapján az itt kialakult közösség nagyon fontos az ösztöndíjasoknak.

Fedezd fel a magyar kultúrát és szerezz értékes barátságokat

Szeretnél csatlakozni a mentorhálózathoz?

Ha érdekelnek a mentorhálózat rendezvényei, vagy szeretnél csatlakozni a közösséghez, regisztrálj a weboldalukon és látogass el az Instagram oldalukra. Ha naprakész szeretnél lenni a közelgő programokat illetően, böngészd az eseménynaptárat, hallgasd meg a magyar nyelvű podcastjukat, és kövesd nyomon a közösség tevékenységeit.